Феята от Долината на черешите

Преди неколко години у наше село се довлече една… да кааме жена с минало. Ама не от ония, къде кефат и дават на сички, що просто си обичат да намачкат чаршафете, а от другите, използващите вторичните си полови белези, та да напреднат у кариерно, финансово или там кво ще да е друго отношение.

Сила голема ви казвам. И у сексуално (така съм чул, не съм пробвал), и у манипулационно отношение. Голема работа отсегде. Само у професионално нещата й куцаха, ама компенсираше с другото. Кова некъв избирателен закон за наше село, ама май нищо не стана, нищо че е много горда с него.

Кво прави, кво струва не знам, ама за нула време се уреди у Общината, завръте любов с тоа силен на деня, па после с оня силен на следващио ден и пак, и пак… Има си такива женици, къде тва си го могат и си им иде отвътре. Може на некой от назе да не ни арексва, ама е факт, кво да се прави?

Въпросната женица даже не беше чак пък да кажеш убавица. Как успеваше да улети под кожата на правилнио управник не знам. Сигурно е била отличничка у други направления, я не можем да знам, само подозирам, но подозренията нема как да са причина да обвиневаш некой у кво и да било, нали сме правова дръжава? Тоест, аз за Общината приказвам, ама който има мозък се сеща за какво иде реч.

Таа те същата вечно недоклатена се казваше еди как си, нема да споменавам, да ме не съди некой, ама й викаме Майкучка. Добре, айде, от мене да мине, ше рискувам. Носеше красивото име Мая. Според мене твърде просташка и проста алегория е тва с Майкучка, ама нема да си кривим душата, верна до мозъко на костите си алегория.

Некъде от Долината на черешите се домъкна Майкучка, не знам откъде точно. Може и да знам, ама да си замлъчим, щото она не е случаен човек и ако разбере, че се заяждам с нея, ше ме разкатае яката.

Кво прави, кво струва, къде лега, къде клека, къде лапа, не можем да ви кажем точно. Не е ми у работа, не съм питал и не знам. Знам само, че се издигна шеметно у кариерата без да е ебати професионалиста, па камо ли таланта. Разигра си коните правилно, кък се вика у шаха.

Троп-троп с токчетата, една такава самодоволна усмивка, секи ден с ново костюмче, гръмки изказвания… Верно, у телото фаща око, па и самоуверена, донекъде има дар слово, развръте целото ръководство на Общината за нула време. Голема работа е, казвам ви! Жена с минало, как казах, и оно не само у едно отношенее.

Та, Майкучка у некъв момент дръпна резко нагоре. Оно беха едни изказвания ежедневни у Пленарната зала на Общинскио съвет (ние сме мининка община, едно поречее дека се вика, три-четири пикливи селия), оно беше „тоа проект реализираме“, „онаа социална програма развиваме“, „погледни се как изглеждаш ти, па виж аз ква съм точилка“… Върху тва кажи-речи й се градеше кариерата.

Обаче не мое да й се отрече, че дръпна у кариерно отношение и бая се издигна. Стигна до доста висши постове, нема сега да уточневам, що верно ше ме осъди. Она, за разлика от мен, е Майкучка с власт и позиции, у тва спор нема.

Но! Но последнио й ход ми еба капаците! Разби ме като битълсите! Разфръга ме като силен ветър окосено сено.

Майкучка разбирам да се жули с кой докопа за некое постче, да се подлага, да тропка с токчетата, ама она сега па решила да ми защитава правата. Имаме си такава позиция у нашта Община, може и синекурна да е, ама си е службица все пак…

Аз лично не вервам на Майкучка Общата, че ше напраи нещо полезно за мене, нищо че ше й плащам част от заплатата. Ама така е у нашта община. Общинските съветници си подават карти под масата, па нема значенее, че са от различни политически сили.

Не можем да съм сигурен, ама Майкучка май я използваха като буфер. Ние се възмущаваме у наше село, че ше ни защитава баш таа скочубретина конституционните права, а оно през тва време селскио полицай получил права да ни бие кога и да протестираме срещу нещо. Кък турската военна авиация бие кюрдите, место ония уроди от ИДИЛ, ама тва е друга тема…

Май стана малко шизофренично, ама колко са честни Ердоган и ония от НСО-то, толко е честна и Майкучката. Я на правителства и силови служби никоги не съм вервал. Ама на амбудсмани вервах. От Римската империя до преди неколко дена. Съмнителната хигиена във всеко едно отношение некък ме кара да изкрещим „Омбудсманът е мъртъв! Да живее Майкучка, но да не е омбудсман“.

Едва ли… Тя си е нагаждачка, няма да се откаже от кокала… Нищо че феите сбъдват желания. Тая точно фея нема да го направи. Поне за нас. Никога няма да защити правата ни пишман омбудсманът на нашата община, требва да си знаете… Никога!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

nikolai-cvetanov-her-pirin-kupenite.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...