Убий политик, спаси Родината

Ще ме извините, тъй като съвсем скоро писах по същата тема, но нещата нещо май почват да се задълбочават, а пък малко съм пристрастен, та се дразня, тъй като се смятам за родолюбец, колкото и да е наивно това в днешно време. Може и да се повторя за някои неща, но с това България няма да свърши. Ще свърши, ако продължаваме да го караме така, както сме започнали.

Ще бъда пределно откровен. Ебал съм ви шибаната етническа карта, нещо доста сериозно почнаха да ми омръзват тънките ви номерца, господа политици! Дали ви пука за мнението ми или не, тотално не ме интересува!

Писна ми, а и на много други хора, да сте дирници, за да постигнете целите си. Госпожи и господа политици, за вас говоря! На път сте да докарате Родината ми до гражданска война! Етническа война. Катуница? Гърмен? „Орландовци“? Да ви говорят нещо?

Убеден съм, че е така макар и да се правите на ударени с мокър парцал. Не ми пука за вас, но, виж, за Родината ми ми пука толкова много, че не можете дори и да си представите, тъй като на вас ви е през дедовия за нея.

Опитвате се да играете една игра, която тотално не владеете. Никога не сте я владеели, нито ще я научите. Нещо повече, никой никога не е владеел. Защо е паднала Римската империя мислите? Заради варварите, които императорите сами вкараха в двора си. Вие създавате варвари! Неуки, оскотели същества, останали без зъби и здраве от мизерия.

Когато вие, политиците, се изхитрихте да заложите всичко на етническата карта, когато осъзнахте, че е по-евтино да купувате вота от гетата за няколко кебапчета и двайсетина лева, вместо да печелите изборите с реални действия и отговорност, започнахте да се заигравате с тази схема. Защото отрицателният пример е също толкова заразителен, колкото и положителният.

Опасявам се, че наистина ни предстои гражданска война. В основата й стоите само и единствено вие, политиците. Няма цветове, религии, няма различни схващания за живота, няма нищо, което да ни разделя освен политически интереси и глупаци, които се водят по тях, за да патриотарстват и да обясняват как циганите са заплаха за етническите българи, българите пък искали да правят нов Възродителен процес, а оная сбирщина пикливи, брадясали сополанковци в Пазарджик искали да налагат радикален ислите

Не ни са виновни етническите българи, турци, цигани или Вселената знае какви. Разделяте ни само и единствено вие, политиците. Имате изгода от междуетническото и междурелигиозното напрежение. Вие забелязвате ли къде се случват всички тези конфликти? В Гърмен аз, Асан или Мехмед ли затворихме училището, за да се напълни с неграмотни идиоти, които да оскотеят и да се бият помежду си? Ние ли направихме бат Сали феодал, та да умува сега по медиите к‘во било и що било? Ние ли измислихме междуетническото напрежение в „Орландовци“?

Не, не сме ние! Ние просто искаме да се трудим, да си отглеждаме децата, понякога да си отпускаме душиците и да живеем достойно в една държава, която също така е достойна. Достойна. Не като вас, политиците ни. Вие не сте достойни. Вие сте една клика, дето ни ебава пичката майчина и най-много мразя, когато някой ми започне с постулатите как ние си ви избираме и затова сме били на това дередже. Ние не ви избираме. Нямаме право на избор! Какво би избрал един нормален човек от мърша, плесен и развалени яйца?

Парадигмата е такава, че нямаме правилен избор. Просто банда крадци, които ни настройват един срещу друг. Искам да завърша с един антагонистичен на „Орландовци“ пример.

Преди години работех в едно национално радио и ходехме да събираме традиции, обичаи, предания, легенди, митове на всички етноси, които живеят в Родината ни. Правехме го с намерението да се опознаем взаимно и да дадем скромния си принос за това, малко повече хора да проумеят, че всички сме българи и трябва да сме единни, защото в противен случай всички ще затъваме все по-дълбоко в блатото. Не вярвам да сме успели като гледам какво се случва, но поне опитвахме.

Бяхме на Байрам в хасковското село Конуш. Там един етнически турчин беше дарил нивата си на християните в селото, защото намерил основи на църква в нея и решил да се обади на сина си, емигрант в Гърция, за да събере пари от другите емигранти от родния си край, пак етнически турци, за да я възстановят. Циганите и българите от селото пък помагали с труд и накрая всички заедно отпразнували освещаването.

Ние пък бяхме там на Байрам и всички конушлии, независимо от етнос, вяра и религия, се веселяха заедно и ходеха на гости на съседите си. Но причината за съществуването на такова съобщество е много проста. Няма Бат Сали, няма Ахмед, Лютфи, Бойко, Сергей, Дудука. На никой не му пукаше за политиците ни и техните лозунги.

Ако не се държим като хората в Конуш ще се превърнем в държава, наподобяваща ония платноходи-призраци, дето Саймън Тейлър Калъридж описва в „Римите за древния моряк“. Че сме древни, древни сме, но може да се окаже, че няма да сме вечни. Именно защото сме наивни и се поддаваме да внушения на едни недостойни, себични и алчни бездарници, които се самовъзпроизвеждат. Пак и пак…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

a-8.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...