Протести по пладне, протести по икиндия…

gora

Напоследък се наблюдава странна тенденция. Сякаш прогресиращото повишаване на температурите навън разгорещи страстите на българите, та софийските площади и улици периодично се изпълват с протестиращи. Не, че е необичайно горещините да влияят върху темперамента на хората.

В България обаче това определено си е новост, защото известният ни с волското си търпение народ обикновено чака ножът да опре до кокала. Остане ли гладен, на студено и с опоскани от празниците джобове, чак тогава изскача на улицата. По Сечковците или най-много до Баба Марта да дочака…

Демократичната ни история помни протести и през други сезони, наистина. Но те по правило са доста колебливи, малобройни, направо кекави. Всеки се е засилил я по почивки, я да свърши каквото може повече преди ваканцията и хич не му се и занимава с демонстрации. Достатъчно му е да псува решенията на управляващите вечер, пред студената ракия.

А и яркото слънце стимулира синтеза на серотонин – хормонът на щастието. Къде да крещиш по улиците, като ти е добре? Добре ти е и защото количеството плът за „оплакване на окото”, което се подава изпод дрехите, е правопропорционално на покачването на градусите на термометъра, защото си пробутал децата на баби и дядовци и с жена ти най-после можете да се „видите” на спокойствие, защото като не включваш парното, у вас се завърта някой лев… Просто ти е добре…

Ето обаче, че тази година нещата стоят по доста по-различен начин. Жега е, работен ден е, средата на седмицата е, а ни чакат не един, а два протеста! Единият в подкрепа, а другият – против промените в Закона за горите, на който президентът наложи вето в събота. Някой зевзек би казал, че това е демокрация в най-чист вид и до голяма степен би бил прав.

Ако подкрепяш промените в Закона, отиваш в 13:00 часа пред Народното събрание и се присъединяваш към демонстрацията на „Природата за хората и регионите”. Ще повикате срещу ветото, ще се обедините около мотото „Не на екологичния рекет!”, ще шествате до Министерски съвет, за да връчите послание на Бойко Борисов… Какво по-добро от това да изразиш гражданската си позиция?

Протестът на природозащитниците пък започва в 18:30 часа и е тясноспециализиран, така да се каже. Любители на зимните спортове ще изразят подкрепата си към „зелените”. Те искат да покажат, че в думите на премиера, който заяви, че ако промените в Закона за горите са лобистки, то те са в полза на скиорите, няма никаква истина. Ако искате да спрете строежа на лифтове тук и там, нищо обаче не ви пречи да замените слънчевите си очила със скиорски, да отидете пред НДК и да подкрепите коалиция „За да остане природа в България”, дори и да не сте фен на спускането по снежни писти.

Вече споменатият по-горе зевзек би предложил и трети вариант. Ако нямате ясно изградено мнение по промените в Закона за горите, но сте от онази особена порода хора, недоволна от всичко и с право получила наименованието „хейтър”, ви се открива рядка възможност. Преспокойно можете да отидете в 13:00 часа пред Народното събрание и да си съдерете гърлото в подкрепа на лобистите, а след това да изпиете няколко сурови яйца, за да възстановите гласовите си данни и да се влеете в гората от щеки, каски, ски и сноуборди. Там ще ви се предостави прекрасната опция да защитавате със същия патос противоположната позиция…

Аз обаче ви предлагам четвърти вариант. Ако все още не знаете на кой от двата митинга да отидете, заровете се в (за препоръчване чуждоезични) страниците в глобалната мрежа и разберете в детайли как се прави в Австрия, Швейцария, Италия, Франция, Норвегия и къде ли още не. Защото съчетаването на сериозни доходи от зимни спортове и туризъм с красива и обгрижвана природа не е измислено вчера, нито пък е кой знае колко сложно.

Просто едни муцуни у нас не искат местните хора да печелят добре от даденостите на региона си, а природозащитниците да са доволни от спазването на международните правила за защита на околната среда. Тези муцуни искат лъвския пай от вливащите се пари за себе си, а също така и им е през … за гората.

Ако всички хора правеха избора си на кой протест да отидат информирано, нямаше да има два протеста. За ужас на кукловодите щеше да има един митинг, с ясни лозунги, които да удовлетворят исканията и на двете страни. След като управляващите и медиите се опитват да ни дезинформират и заблудят, достатъчно е да положим малко усилия и да разберем каква е истината. А след това можем да сложим и управляващи, и медии, и муцуни там, където им е мястото.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

viden-vanov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...