ТИЯ ГАДНИ ДВЕ-ТРИ МЕДИИ

geshev cacarov chavdar nikolov

Така, нека обясня, защото някои хора май не разбират от дума. Някой, не знам кой, честно да си призная, е приписал на разните вестничета, сайтчета, телевизийки и радийца съвсем незаслужената и помпозна титла „четвърта власт“. Дотук добре, нали уж се водим част от демократичния свят, щом искат да се бият в гърдите, че са четвърта власт, тяхна воля, какво толкова? Но!

Абе, момченца и момиченца, аз казах ли ви на вас в прав текст, по Националната телевизия при това, че не съм привърженик на разделението на властите? В този ред на мисли, като сте четвърта власт, защо десетина-петнайсет журналистчета, скупчени в две-три медии, си позволяват да говорят срещу мен? Някой би могъл да опонира, че не говорят лично срещу мен, а срещу това, че не познавам Конституцията, вдигам пушилка за щяло и нещяло, правя показни арести, без да имам никакви доказателства, доволно често се изказвам неподготвен, арогантен съм и цялостното ми същество тотално не отговаря на представата на който и да било здравомислещ човек за Главен прокурор на държава. Е, ако не става дума за Северна Корея, Еритрея или Централноафриканската република по време на император Жан-Бедел Бокаса, разбира се.

Аз обаче пак ще повторя, че не съм привърженик на разделението на властите. Ние трябва да се крепим взаимно, така да се каже. Аз съм единственият кандидат за Главен прокурор, нали така? Значи съдебната власт ми е дала единодушно подкрепата си (оставете ги тия няколко магистратчета и пловдивските адвокатчета, дето подскачат; нещо са се объркали, скоро ще ги вкарам в ред). Изпълнителната власт също ми даде подкрепа. Министър Барни съвсем по своему склопи уши и се направи, че не чува гласа на хиляди хора, които искаха да издигне оня разбивач на стабилността, Бойко Атанасов, за Главен прокурор. Защото знае, че щом цар Цацаров завещава скиптъра на мен, значи всеки друг, дръзнал да протегне ръка към короната, е потенциален узурпатор. За законодателната власт няма какво да приказваме, там всичко ми е в кърпа вързано. Представителите ѝ знаят, че ако не съм аз Главен прокурор, може и да дойде някой, на когото да му хрумне да спазва законите и тогава официалното облекло на кажи-речи 90% от депутатите ще бъде на бяло-черни райета.

И остана тая гадна четвърта власт. Всъщност, до само една малка част от нея, защото почти всички така наречени медии в България си кротуват, когато някоя от другите три власти кривне от правата. Та дори и да кривне толкова здраво, че да наруши абсолютно всички писани и неписани закони. Има обаче едни мечтатели за правова и уредена държава, които, напук на всичките ни призиви, мои и на колегите, които ме издигнаха единодушно като на Конгрес на ЦК на БКП в доброто старо време, да млъкнат и да не ми вадят посраните гащи от перачницата, не млъкват. Не мога да разбера какво те не разбраха, макар и да им го казах в прав текст, пък и да предприех разни мерки, за да ги накарам да се кротнат. Не схващам, има ли някаква пречка да пишат и говорят за новите цици на някоя попфолкаджийка, за ръста на БВП (разбира се, без да споменават, че сме безнадеждно напредващи по бедност в рамките на ЕС), за реновирането на нова отсечка по магистрала, построена преди по-малко от половин година, ако щете.

Знаете ли какво би се случило с такива мрънкащи журналисти по времето на Йосиф Висарионович? Защото аз знам. В милиционерската академия ме подковаха, научиха и изградиха като характер. Някои му викат „промит мозък“, но това не е от значение за мен. Аз съм бъдещият Главен прокурор, какво друго трябва да ме интересува? За седем години ще съм част от командващите срасналите се власти и ще мога да използвам съвсем легитимна държавна институция с изключителни правомощия, за да смачкам всеки, който работи срещу политическите или икономическите интереси на ортаците ми. Това, в което се кълна обаче, е да обявя война на тия няколко журналистчета, които дръзват да се противопоставят трите власти да нямат разделение, а четвъртата да вади на показ кирливите ни ризи. За да има силна милиционерска държава трябва да всички да внимават какво говорят!

Карикатура: Чавдар Николов за “Шоуто на Слави”

---

Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв. Така цялата Северозападна поредица (трилогията + "Херакъл от Диви дол") става 55 лв. вместо 58 лв.
  •     Шестте книги: Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар" може да вземете за 80 лв. вместо за 88 лв.

     ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ „НОРВЕЖКИ ТОРБАЛАН“ ЩЕ СПАСИ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

debilski park

Радетели за българщината, развяващи знамето на североизточната страна огромная! Патриоти, тачещи нахлуването в Родината ни от страна на Освободителя като най-висша ценност! Православни християни, върху чиито гърди гори петолъчката! БеГеМами, чудотворно лекуващи реално съществуващи и непознати на науката болести, зарази, простуди, уроки, зли очи, магии и какво ли още не с едно просто заклинание или, в краен случай, посредством уринотерапия! Носталгици по доброто старо време, когато се редяхме на километрични опашки пред щанд, за да си направим пого за три хляба и две кисели млека! Но пък даже и те имаха неземен вкус, ако успеехме да се докопаме до тях. Носители на силните устои на изконната българщина – комунизъм, православие, тричане! Търкащи билетчета фенове на катерицата Беатрис, нумеролози, страстни почитатели на астрономията…, опа, астрологията! Поборници срещу ваксините, горещи привърженици на хомеопатията! Ние, от новоучреденото националноосвободително движение „Норвежки торбалан“ призоваваме именно вас!

Прочети още...

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

viktor-savakov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...