На кривата прокуратура и медиите й пречат

Асоциацията на прокурорите застана зад флагмана си Сотир Цацаров. Според огласената в петък позиция на организацията няма нищо нередно в това главният прокурор да си урежда срещи чрез посредници в частни офиси. Кофти на работата на магистратите обаче се отразявало поведението на „определени кръгове и медии“, защото те пречели да се оценят, бих добавил да блеснат, реалните резултати от чутовните усилия на Прокуратурата в борбата с престъпността.

Е, не вярвах, че ще се случи, но съм напълно съгласен с позицията на Асоциацията на прокурорите. „Определени кръгове и медии“ наистина са в основата на това да не се обръща внимание на реалните резултати от работата на държавното обвинение и тя да не бъде оценена по достойнство. А е крайно време това да се случи.

Нека обаче се замислим кои са тия кръгове и медии, за да знаем кой е виновен, та даже и холандският посланик Том ван Оорсхот да изрече очевидното. Това, което всички ние знаем. Няма Шенген без ефективна съдебна система. Липсата на инвестиции, куцукащата икономиката, забатачването на потенциала на България да се развива икономически и да задържа десетките хиляди млади и способни хора, който бягат всяка година от нея, са пряко свързани с неработещото правораздаване.

Оттук логически много лесно стигаме до кръговете и медиите, които носят вина за конкретното състояние на нещата. Това са кръговете около големите олигарси и политико-мафиотската клика, които в никакъв случай няма да позволят Прокуратурата да бъде реформирана и да работи добре, чисто и просто, за да не бъдат набутани моментално и вкупом в затвора. Ако някой изобщо се пита КОИ са те, още едно много рехаво мозъчно усилие е достатъчно, за да се стигне до верния отговор.

Щом си в основата на обръч от свързани фирми, които получават най-тлъстите обществени поръчки, а самите условия за тях се правят така, че да ги спечелиш точно ти, значи си от кръговете. Част от тях си и ако държавата ти продава тихомълком панаири, тютюневи фабрики, царски конюшни, цели крайбрежия и планини… Ако си латифундист от късноантичен тип през XXI век или буташ сгради, които са културно наследство, в центровете на големите градове и строиш молове на тяхно място, и ти сред спечелилите. Ако изведнъж изплуваш на ключова позиция в държавната администрация, а единственото ти „достойнство“ е, че си агент на ДС, пак… Все в тоя дух. Отдавна няма никаква нужда да се разясняват тия неща, те са тайна само за Прокуратурата.

Определените медии, пречещи на потресаЮщите усилия на тази институция да заработи поне сносно и доверието в нея да достигне едни десетина процента, а дано и едничка от знаковите фигури на мутроолигархията да влезе в затвора, вместо в Народното събрание, се разпознават още по-лесно. Достатъчно е да изтече запис как някой премиер се обажда по телефона, за да попречи на ключова институция, защото бил обещал еди кой си да не бъде проверяван, а вечерните новини да започнат с това, как същият този премиер прерязва лентичка на някакъв строителен обект, за да разберете, че медията с вечерните новини пречи на Прокуратурата да си върши работата.

Или пък институциите да загубят тефтерче, което уличава половината държавен „елит“ в кални практики, а водещите заглавия на другия ден да са свързани с това, че цената на захарта се повишава с 2%. И тези медии са сред виновните, не бива да питаете каквото и да било съмнение. И тия, които неохотно пишат по десетина реда, когато фалира банка и народът загуби няколко милиарда. Или пък, когато висши магистрати си говорят с детайли как всъщност Прокуратурата, правителството и всички отговорни институции не са нищо друго, освен свърталище на хора, които използват властта единствено за лични облаги, а медиите дружно мълчат по темата или плямпат за някакви две каки. Когато се правят интервюта със закоравели престъпници, които се изкарват лъскави бизнесмени. Когато има един-единствен сайт за разследваща журналистика и почти всички други медии премълчават разследванията му. Тогава и медийната среда е причина да не бъде оценявана работата на Прокуратурата.

Защото ако в България имаше един „определен кръг“, познат по други географски ширини като гражданско общество и едни „определени медии“, които да не са на 109-о място в класациите за свобода на словото, работата на Прокуратурата отдавна щеше да бъде оценявана по достойнство от хората, посланиците, инвеститорите и всички останали. Изглежда прокурорите асоциират себе си и в частност главния прокурор с институцията Прокуратура по стар навик и не осъзнават колко са прави, че медиите и кръговете пречат на същата тази Прокуратура.

Само (липсата на) определен кръг гражданско общество и медии възпрепятстват Прокуратурата да си върши работата подобаващо. Че и отгоре, защото в България престъпниците хич не се крият и, стига да има желание, затворите ще се препълнят с политици, бизнесмени и други пишман елити. А хората, икономиката, институциите, инвеститорите, работниците… всички ние най-после ще си отдъхнем.

Без обществен и медиен натиск обаче трябва да забравим таз песен любовна и да слушаме подобни декларации…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

svetlana-makedonska-heracal-nepublikuvana.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...