Лаура, ние тия неща си ги знаемЕ…

Много се изкушавам да напиша един много гневен, изпълнен с псувни, поръсен с жлъч и омраза текст за скорошните проникновени констатации и пророчества на Сокола, но това би било просто поредния път, когато се подвеждам по емоциите си и падам в капана на евтините циркаджийски трикове на кукловодите. Темата на седмицата не е свързана с „прозренията“ на почетния председател относно Ердоган. Ние т‘ва много добре си го знаемЕ отдавна. И за опасната лудост на неосултана, и за гафовете на „Булгартабак“ на П‘еФски, Баце и Догана в югоизточната ни съседка, и за прехвалената бежанска вълна, която аха да ни залее вече няколко години. ЗнаемЕ си го, ама предпочитаме да си кротуваме или да споменаваме мимоходом през зъби.

Темата на седмицата е посещението на Лаура Кьовеши и нейният прочит на антикорупционния ни шериат. Не е свързана нито с пост фактум спирането на анонимната книжна дрисня на корпулентните медии, нито с боянски и черноморски сараи, камо ли пък с това, че неосултанът не си пие хаповете.

Въпреки че обичайните заподозрени от българската съдебна система отново се направиха на ударени, Бойко съвсем случайно по същото време свика верни медии, за да похвали реформите в правосъдието, а Дудука и Беновска направиха всичко възможно, за да опорочат по най-долния възможен начин събитието, то си се превърна в такова за всички мислещи хора в България, които не искат да се поздравяват със „Здравей, родителю на бъдещ емигрант!“.

Всъщност, ако трябва да сме честни, Лаура Кьовеши не каза нищо, което всички ние не знаем. Е, направи го по оня иносказателен начин ала „Казвам ти, дъще, сещай се, снахо“. Но, като че ли на целокупното българско общество точно това му трябва. Една обрана, сдържана и аргументирана румънка да му обърне внимание върху наличието на тумори, които то усеща от години, но пренебрегва, защото им е свикнало. Ден да мине, друг да дойде.

Откога си шушукаме, че единственият начин да се промени нещо в системата и поне част от политико-олигархичната мафия да влезе по затворите, е Цацата или който и да е друг главен прокурор да няма безгранични правомощия? Защо ни е Лаура, за да ни каже в прав текст, но без императивност, че така се реформира съдебна система? Става въпрос за реална реформа, не иде реч за залъгалки.

И да ни допълни че, откакто антикорупционната прокуратура на Румъния (DNA), е организирана на принципа на равнопоставеността и никой няма право да се бърка в работата на останалите, резултатите й са ефективни, последователни и видими като изгрева… Ами, уважаема Кьовеши, ние и това го виждаме много добре. Но усилено цъкаме с език, защото искаме и у нас да е като вас, ама нямаме желание да излезем и да протестираме. Не и повече от двайсетина човека. Търпим си сталинската прокуратура и така.

Лаура обърна изключително внимание на единствения смислен факт. Която и политическа институция да се опита да ореже правомощията или бюджета на антикорупционната прокуратура в северната ни съседка, народът влашки скача на нож и пляска през ръцете властниците си, така че дълго след това не се сещат да се повторят. Това е защото отвъд Дунава прокурорите се радват на 55% обществена подкрепа срещу 9 у нас. Причините за подобна пропаст в уважението към една институция отново е ясна на всички ни, знаемЕ я, ама търпимЕ.Не си мърдаме задниците дори и когато една дълго чакана и обещана от партиите в управляващата коалиция реформа пред очите ни се превръща в лигав исторически компромис.

И други неща каза бившата волейболистка, която сега кове гръмовни забивки в главите на тамошните Шишита. Те обаче са също толкова ясни за всички нас, колкото и нуждата от независима прокуратура, в която да работят независими един от друг, добре платени и безкомпромисни прокурори. Нека обаче със собствените й думи да наблегнем какъв е единственият начин да се случи това.

„Най-голямото предизвикателство не е свързано с реформиране на институциите или с промените на законодателството. Най-тежката битка е за промяна на начина на мислене, битката с манталитета, с консерватизма в обществото.“

Отново „Казвам ти дъще, сещай се снахо“… Защото Триумвиратът на Шишитата, накуп със соколите, патреотите, кака Нинова и всички около тях знаят как стоят нещата не по-зле от нас, но нямат намерение насила да ни изкарат на площадите, да реформират без компромиси, пък били те и исторически, и създадат независима институция, която да ги набута по занданите. Това е поради причина, че не са правени с обратната страна на хОя. Не съм сигурен дали подобна констатация важи за нас, българското гражданско общество. Времето ще покаже. А Лаура Кьонеши може да помага, ама у кошара не Укарва… 

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

b-018.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...