О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш чорбаджия!?

Добре бе, генетичен материал лош, защо мааш гащи ти по гръцкото моренце, а иначе твърдиш, че си беден? Какво значение има, че и всички международни финансови институции са на същото мнение, изнасяйки факти, цифри и конкретика, когато ти си позволяваш да се движиш по магистралите, чиито ленти е прерязал знаете кой (че много му произнасям името напоследък, а в най-крадената от американските хотели пише, че това е грях), и то в размер на осемдесет хиляден лош генетичен материал!? И то на ден, и то само през Кулата! Не за всички почивни дни, не на всички пропусквателни пунктове!

Бедни сте друг път! Вие наистина сте чорбажджии, неразумнии юроди! И с приказките си, че сте на ръба на оцеляването, че пазарът на труда е пълна бутафория, че рязането на лентички и показните акции срещу разни клети бушони, че това, онова, пък и третото, четвъртото и петото в държавицата не работи, единствено ядосвате Пожарникаря – слънце. Нищо друго не правите!

Трудно ми е да схвана защо, при положение, че по осемдесет хиляди българи могат да отидат само за ден на почивка в Гърция, толкова много тотално не искат да видят родните курорти? Да не би да е защото осемдесет хиляди са приблизително единия процент от българите, които могат да си позволят каквото си пожелаят, за сметка на другите, които не могат да си позволят почти нищичко излишно, което не е предназначено за битийното им оцеляване? Или пък поради причина, че родните курорти са залети от простотия до шия?

И други неща се чудя. След като българите са толкова богати, че да следват пътя на прелетните птици на юг в тази ранна есен, колко са сънародниците ни, които бачкат като волове в същата тази Гърция, за да издържат семействата си в богатата България? Не разбирам защо го правят тия неразумнии юроди. Оставете другото, не мога да схвана защо не осемдесет хиляди, а повече от два милиона единици от лошия ни генетичен материал забегнаха не само в Гърция, а накъдето им видят очите. Та нали опорната точка е, че сме богатско племе, дето бяга на почивка с мръсна газ!?

Още по-странно ми е защо виждам хора, много повече от осемдесет хиляди на брой в Родината ни, убеден съм, дето вместо да използват почивните дни за почивка, бият с мотиките, обикалят казаните и чушкопеците, за да си приготвят зимнина по един отдавна отживял в световен план начин? Дали защото са докарани до ръба на оцеляването? Или защото са разглезени до немай къде и се връщат към традициите на предците и корените си? Не знам, не знам…

Това, което знам обаче е, че правителството отделя пари, строят се църкви, правят се магистрали, а българите ходят на почивки като първите пичове, ама иначе и те, и международните финансови институции лъжат, че тука е ебахти беднотията, разграбването липсата на държавност и безхаберието, а икономиката ни е общо взето перачница на пари с елементи на картелни споразумения, шуробаджанащина и силен оттенък на външни зависимости.

Лошият генетичен материал трябва да се засрами и да си признае, че поддържа невероятно висок стандарт на живот. Защото ония осемдесет хиляди не са бягали от скъпите ни и чалгаризирани курорти в разполагащите с приемливи цени и сносно уредена база гръцки такива. Те са отишли там, защото са презадоволени и те така те! Това, с което разполагаме, като ръководен капацитет на страната ни, има два приоритета – опорни точки и рязане на лентички. Айде, марш в Гърция, чорбаджии ниедни!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

b-16.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...