Крадецът вика „Дръжте крадеца!“

Айде да карам направо. Господин Валери Симеонов, не наложеното от президента вето върху Изборния кодекс е национално предателство. Вашето битуване в Народното събрание и управлението на страната е национално предателство. Защо ли?

Много просто. Защото въпросният Изборен кодекс, в чието „изковаване“ така дейно участвахте, е зловещ анахронизъм, в основата на който стои намерението на вас, вашата партия, вашия „фронт“, правителството и валпургиевата ви клика да отнемете и малкото останали възможности на българския гласоподавател да промени поне нещо в мракобесническото бездържавие, което налагате целенасочено и безмилостно.

Защото голяма  част от нацията живее извън пределите на България, така че кой сте вие, че да измисляте всевъзможни начини да възпрепятствате гласуването й? Другите, тези, които останахме тук, имаме конституционно право, а не задължение, да дадем вота си или да не го направим. И не можете да ни вменявате как и дали да го упражним. Колкото и тъмни да са добите, по които се събирате, всичко е ясно като бял ден. Поне за тези от нас, които си правят труда поне малко да се замислят.

Освен „национално предателство“, ветото било и „в името на собствени политически амбиции“. Явно на Плевнелиев. Това ваше твърдение, господин Симеонов, щеше да е смешно, ако не беше стряскащо. За толкова големи олигофрени ли ни имате, нас, българския народ, че мислите, че ние не осъзнаваме, че всеки политик има „амбиции“? Нека да допуснем, че Росен Плевнелиев иска да се кандидатира за втори президентски мандат. В което няма нищо лошо. Да предположим и че налага ветото за да си вдигне рейтинга. Въпросът ми е: И какво от това?

Безкрайните пазарлъци между партиите от управляващата коалиция относно неслучилата се съдебна реформа, наглото недоразумение, наречено Изборен кодекс, и продължаващото свободно падане на държавността не са ли „в името на собствени политически амбиции“? В никакъв случай не искам да изкарам Плевнелиев светец. Само казвам, че той е в пълното си право да наложи вето, особено на съшит с бели конци Изборен кодекс, който така или иначе нарушава основни права на гражданите и би паднал в Конституционния съд. Така че, вие, поставен от сценаристите на тази бездарна пиеса в главната роля, нямате никакво право да словоблудствате, че друг е национален предател или защитава своите интереси.

Според вас, господин Симеонов, зад ветото стоят пет или шест човека. Тези думи са толкова смехотворни, че чак не знам има ли нужда да се разискват. Защото почти всеки българин има повече от пет-шест близки, роднини или приятели в чужбина. Над милион наши сънародници, прокудени от безхаберието на политическата клика. Изпращащи ежегодно милиарди левове, за да издържат роднините си, докарани от вас, политиците ни, до ръба на оцеляването.

Но, дори и да оставим тях настрана, пак думите ви са смехотворни, господин Симеонов. Ако не бяхте толкова самовлюбен и целеустремен в защитата на среднощните шуробаджанашки договорки между вас и останалите крепители на „стабилността“, щяхте сам да видите, че и тук, на родна земя, издевателствата ви върху Изборния кодекс накараха хиляди хора да се противопоставят остро. Всъщност, вие няма как да не сте го забелязал. Напоследък основното занимание на псевдопатриотите в България е да забелязват, да размахват назидателно пръст и да симулират дейност.

И като част от сговор с ДПС определяте президентското вето, господин Симеонов. И рисувате мрачни картини колко депутати щели да вкарат те и ДОСТ в следващото Народно събрание. Ама сметките ви пак грешни излизат. Защото, да забраним на всички българи в чужбина да гласуват заради изселниците в Турция, е равносилно на това да отрежем здравата ръка заради болния пръст. Още повече, че напоследък етническата партия май разчита повече на купени гласове, отколкото на изселнически, но това е друга тема. Важното в случая е, че развивате такава конспиративна теория, че чак аха(!) и да забравим къде е ключът от бараката.

А той се крие в заключителната част на изказването ви, господин Симеонов. „…така че горко й на майка България…“. Горко й, наистина, горко й…

Докато хора като вас имат трибуна, от която да решават съдбините на Родината и да говорят за национални предателства, горко й. Горко й, докато подобни хора си лепят етикета „патриот“.

Само че се вижда и надежда за майка България. Ако обществото реагира по подобен начин на всяко безумие, което излиза от Народното събрание, ако и президентът се съобразява със законите и мнението на здравомислещите и налага вето, надеждата е жива. И все повече хора ще наричат „национално предателство“ това, което си е лепнало така комфортната опаковка на патриотизма.

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-0001-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...