За каките и бацетата

Толкова е психоделично, че да се чудиш дали да се смееш или да ревеш с крокодилски сълзи. Някакви Буди, успели млади мъже, преминали през катарзис, каки и безкраен низ „служители“ на Темида ни разкатават фамилията всеки божи ден, а ние само се вайкаме, ама тихичко, за да не събудим гнева им. Защото те са си повярвали, че са всемогъщи, а ние, като истински граждани на Европейския съюз, изпитваме емпатия към тях и също ги приемаме като такива.

Всъщност, май не е емпатия, а стокхолмски синдром. Нашият народ е с толкова притъпен рефлекс за оцеляване, че е готов да приеме всичко, дори и да слави мъчителите си. Като целокупен организъм губим имунната си система със страшна сила и това няма как да не доведе до хронични заболявания, а даже и до смърт. И то в обозримо бъдеще…

Всяка нормална общност от хомосапиенси би разтърсила ябълката  из основи, за да опадат гнилите плодове от овошката. Ние обаче сме замрели в ступор и няколко седмици сме под упойка, при положение, че записите на разговорите между каките и произлезлите от публикуването им събития ни дават идеална възможност да обрулим цялата гнила гад, която се е настанила удобно на върха на уж плодното ни дръвче.

В коя нормална държава гнилите ябълки сами ще решават дали са гнили!? Представяте ли си колко дълбоко втъкана във всяка клетка на държавния ни организъм е порочността!? Или пък сме толкова наивни, че да вярваме, че същите тия опраскващи се кой когото дохване в брутална оргия политици и магистрати са способни да покажат морал, подобен на този на японски самурай, и ще си изсипят червата, правейки си харакири? Подобни размисли са повече от наивни. Но въпреки това независимо разследване няма да има, а ние си кротувкаме…

Не, никой не го вярва. Щели сами да се разследват. Хаха! Мижи, да те лажем! Политическата класа пък за пръв път от десетилетия насам показа завидно единство и мощно защити Буда срещу „нападките“ към светлата му, величава личност.

Едва ли има здравомислещ човек, който да не осъзнава какво се случва и колко дълбоко в държавническото ни бунище е заровено кучето. Въпреки това обаче сме изпаднали в невъобразим ступор и изпускаме реален шанс да разринем Авгиевите обори за едно денонощие и да се опитаме да започнем на чисто.

Къде сте, драги протестъри!? Май се намърдахте на топличко по креслата в тая и оная агенция, институция или друга службичка…

А вие, реформатори!? Единственият премиер в ЕС, който учи английски от разговорник за предучилищна възраст, возейки се от едно рязане на лентичка кък друго рязане на лентичка, ви погали с могъщата си банкенска десница и вие започнахте да реформирате общественото мнение, наричайки черното – бяло. Той, Буда, бил незаслужено окепазен… Както казах, мижи, да те лажем…

Грозната истина е, че системата е така организирана (с нашето любезно мълчание), че работи перфектно. Всички замесени в скандала, техните кукловоди и изобщо цялото блато се размириса яката, но постепенно бурята ще отмине, водите му ще се успокоят и жабурнякът ще си остане жабурняк.

Именно защото губим рефлексите си за оцеляване. Ние живеем в паралелна реалност. Още по-лошо, свикнахме, примирихме се с това. Не ни прави впечатление, че е така. Просто си мълчим, молейки се да не прескочим ръба на физическото оцеляване, а ония горе да си правят каквото искат. „Така е в България“, мислим си, свеждаме глави и толкова.

Никое трезвомислещо общество не би приело да му отклоняват вниманието от истинските корени на злото с разни протести на полицаи, циркове на русофило-националисти с ментални отклонения и силно съмнителни медикаментозни независимости. Още по-малко пък с покачването на цената на винетките.

Длъжни сме да осъзнаем, че всички абсурди няма да са факт единствено, ако не са факт техните организатори. Докато те не са в затворите, а по висшите етажи на политическата и съдебната власт, единственото, което ще правим, е да се чудим откъде ни е дошло поредното бедствие. И малцина от нас ще успяват да схванат кристално ясната причина. А именно, че самите ние сме си виновни заради овчедушието ни…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-011.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...