Манджа с грозгье!

Сара Пейлин няма как да я не знаете. Да, да, същата. Оная губернаторка на Аляска, дето даже искаше да става вице на Джон Маккейн. Тя стана пословична с откровено малоумните си изказвания и постъпки, нивото си на интелигентност, което може да обиди дори и таджикистански пастир и, съответно, защото тъпите по презумпция са нагли, величавите си планове за атомни атаки, доминация, световна хегемония, заличаване от картата на света на тая или оная държавица.

Да, но Сара Пейлин разчита на едно. Тя е красива. Сгодна слива, както се казва по нашия край. Една усмивка, да те погледне изпод очилата и трудно устояваш, няма как. Друго не й и трябва. Защо й е в света, в който живеем? Само да й хрумне и моментално ще може да стъпи на грандиозната сцена, издигната по случай еди-коя-си-годишнина на еди-коя-си-музикална-компания-стимулираща-производството-на-тъпанари-и-салфетки.

Виж, родният климат не е като този в Аляска, нито в Републиканската партия отвъд океана.  Тези кметски избори напълно го доказват. Не знам защо заговорих за Сара Пейлин, като можех с пълно право да я заменя с всяка от разпоретините на Малката Перука и баджанака му. И те хващат окото. Поне, когато минат на фотошоп. Айде, стига с натоканите кухи лейки…

Грозната истина е, че ние сме го закъсали яката. Не знам дали заради експлозията на „социалната“ (ха-ха!) мрежа, или заради друго, но тази предизборна кампания ме стресна. Откровено. Из цяла България са се навъдили такива урунгели с властови интереси, че съм склонен да се съглася с Банкенския, че човешкия ни материал е лош.

Всеки ден ги гледаме. Няма да споменавам нито имена, нито населени места. В никакъв случай. Те са навсякъде. Плакатите говорят по-красноречиво, всеки може да ги види, ако има желание да си прецака вкуса в устата.

Една си сложила снимка, която няма как да не е от агенцията за компаньонки, в каквато е невъзможно да не работи, съдейки по сладникавата й усмивка и степента на интелигентност, излъчвана… Всъщност, интелигентност е силно казано. Махленски тартор се снимал със слънчеви очила. Други десетина симпатяги наредили земеделска листа, при положение, че със сигурност имат общо най-много двайсе‘ работни дни. Трети пък въздава правосъдие с меч, четвърти ще бори престъпността с методи от VIIIвек преди Новата ера, пети има прическа от няколко столетия преди това… Екстра!

Може и да ви се струва тъпо всичко написано до момента. И на мен така ми изглежда. Затова ме изберете за кмет някъде, моля ви! Явно съм достоен за кандидат! Имам чувството, че всички олигофрени в България, дори един наследник на белогвардейци, който съсипа университета, в който завърших История и спечелих повечето си добри приятели… и той го направи. Кмет искал да става… Както казах „ха-ха!“

Сара Пейлин, кметски избори у нас? Да, няма никаква връзка, ако не си шизофреник. Но аз явно съм.

Представяте ли си какви са кандидатите са кметове и общински съветници, които нямат достатъчно пари, за да си лепнат някое плакатче тук-таме? Представяте ли си!? Представете си, моето въображение не е достатъчно силно, за да го направя. Стига ми само да кажа, че голяма част от тях са невероятни личности. Меко казано. След като тия, които могат да си го позволят финансово, „успелите“ мъже и жени, се снимат на плакатите си с костюмите от бала и слогънът им е (казах, че няма да конкретизирам) нещо от сорта на „Връщам социализма!“; „Вий, хлебоеди, слушайте! И аз съм хлебоед, загрижен за цената на брашното; и аз търча за лук и зеле и вардя в магазина своя ред“; „Нова Загора над всичко!“…

Примери много. Лошото е, че изключенията са малко. Мнозинството от хората, които мислят, че могат да ни управляват на местно ниво (за национално е ясно), са пълни, ама тотални дебили с абсолютно неподплатено самочувствие. Те ли са елитът ни!? Как допуснахме да придобият въпросното самочувствие!? Защо изобщо смеят да излизат от домовете си, пък камо ли да се кандидатират за водачи на народа ни!?

Много просто. Защото проспахме много години. Защото скланяхме глави и оставихме всякакви докторменгелета да си правят извратени експерименти с народа ни. В крайна сметка, си заслужаваме съдбата.

Отидете да гласувате, ако ви стиска. Но да знаете, че няма да го направите за Сара Пейлин. Тя поне изглежда добре и знае на кого да се довери, за да й направи плакат и измисли слоган. Нашата мила, родна картинка не предлага такива опции…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

veska-ivanova-herakal.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...