Добре бе, генерале...

Добре, генерале, как така? Не, че разбирам от разузнаване, но поне имам дързостта да си мисля, че донякъде познавам законодателството на България, както и на всяка друга нормална страна. Макар че започвам все по-силно да се съмнявам, че ние сме такава, но това е друга бира.

Сегашната бира е следната. Как изчезват пет милиона лева, които са изкарани с труда на целокупния бълграски народ (с изключение на такива, които нямат коефициент на полезно действие; нищо лично, просто да го спомена, тъй като е факт) и вие не се признавате за виновен?

Какви са тия смешки с откупуване на медицински сестри и пилоти? Та Военната прокуратура да не е хваната от гората!? Вие по същия начин можете да пляснете пред медиите и някакво обяснение от сорта на „Дадох пари на норвежкото правителство да освободи бай Ставри от ареста, защото отишъл гастърбайтър да пасе овце, пък се напил, загубил ги и после псувал крал Харалд V на майка на центъра на Осло на висок глас“… Мижи да те лажем, един вид.

Дори и да е вярно това, което казвате, генерале, вие нямате право да харчите данъците ни по свое усмотрение. Просто нямате. Тук обаче се появява на повърхността и тънката подробност, която ни го забива дебелия, на нас, целокупния български народ, там където слънце не огрява, десетилетия наред. Просто хора като вас, генерале, са решили, че са над закона. Над правилата. Че могат да харчат едни пари и да изсмукват едни ресурси, които не са техни, без да са отговорни пред никого.

Понякога наистина се чудя как все още оцелява тази държава. Кажи-речи всичките й държавници (тафтологията е умишлена) крадат и с онова, дето слънце го не огрява. И тази тафтология е умишлена. Защото когато си помисля за държавен служител в България и това ми е първата асоциация.

Значи, генерале, взели сте едни пари, които на практика наши, на гражданите и селяните на Родината ни, и сте си правил, каквото искате с тях? Независимо дали сте ги използвал за собствено облагодетелстване или за цели, които само вие си знаете какви са, това не е законно. И нямате право да говорите, че присъдата ви е политическа поръчка. Може и да сте прав, не отричам. Но дори и да е политическа поръчка, присъдата ви е малка, защото вие сте виновен, това е извън всякакво съмнение. И се надявам на горните инстанции да не ви „оневинят“.

Ама айде стига за милионите. Айде малко за това, дето сте знаел за „много хора в тази държава“, но няма да ги кажете, докато не му дойде времето. Генерале. Пак стигаме до това, че държавниците в нашата Родина са се самозабравили. С цялото ми уважение, кой сте вие, за да преценявате кога му е дошло времето!?

Вие служите на народа, а не на ония „много хора“, това мисля, че е основното нещо, заради което ви плащаме заплатите, на вас, държавниците. Нямате абсолютно никакво право да криете компрометиращи факти за кликата, от която явно и вие сте част, генерале. Това да изнесете поне част от истинските факти за „Прехода (ха-ха)“  е ваш дълг и като човек, и като професионалист.

Аз може и да не съм прав, но ще си кажа каквото си мисля. Не съм като вас, няма „когато му дойде времето“, няма „някои хора“. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена, генерале.

Та, мисля си, че е абсолютно невъзможно да не сте отнесъл поне половината от ония пет милиона. Мисля си, че сега падате жертва на политическия вятър на промяната, защото преди сте си дерибействал яката. Мисля си, че на ваше място ще сложат някой не по-малко корумпиран и лаком симпатяга.

Мисля си, че тия „много хора“ са ви позволявали да крадете парите на народа и също са се облагодетелствали от действията ви. Мисля си, че всички сте навързани като свински черва и за съжаление сте недосегаеми. Така че вие няма да влезете в затвора, няма да ви вземат и половината имущество. Поне засега, поне засега. Докато не променим цялостната парадигма.

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

b-018.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...