За византийските номера, североатлантическите подмолности и бързите ми кредити

Кво толко се размрънкахте за тая Гръцеа, бе!? На мене жена ми е наполовина гръкиня и не съм се разревал толко, колко вазе! Щели да фалират, щели да завлечат Европейскио съюзец у блатото, щели тва, щели онова…

Ако си мислите, че грък, арменец и евреин моат да фалират, просто сте си ебали капаците, право куме у очи ви го казвам. Нема такъв случай у световната истореа. Тва са ора, дека врътат търговиата кък си сакат. На нивата ше ги заварите коги минава Халеевата комета, ама виж с парите се опраат, ич да не е.

И кво, сега Алексис Ципрас щел да фалира Гръцеа? Айде, молим ви се! Тва нема да го бъде, та ако ще пръч на оране да иде. Колко Рафаел Кореа фалира Еквадор, точно толко и Ципрас ше фалира наследниците на древните елини, дето си се гордеат с предците, ама съшнус немат нищо общо с тех, щото разни приходящи народи са им претопили гена повече и от на нас.

Има едно нещо, къде не можем да разберем толко ли е сложно за проумеване. Тоа тип икономика, къде го пробутват големите капиталови пазари, МВФ-то и големите капиталисти (они дръжат правителствата на дръжавите световни лидери, не се самозаблуждавайте), е пълен провал и самата она го е доказала сума ти пъти.

Не може да те учат да мислиш само за шопинг и как да слугуваш ката ден, за да изкараш пари за шопинг. Шопингът си е чист фишинг. А рибоците са тия, къде им се връзват.

Да, не може и да земеш по петнайсе-шеснайсе заплати на година, както беше у Гръцеа преди неколко години и после да мрънкаш, че некой, къде ти е давал кредити, си сака парите. Ама, съгласете се с мене, не може и да даваш пари на некой, къде знаеш, че нема кък да ти ги връне.

Ако искаш му помогнеш да си стъпи на краката, добре, ама тва ли праеха кредиторите на Гръцеа? Не, не са! Действаха по млого по-различен начин. Искат им нов и нов кредит, ония се ухилват любезно и им бутат у дебелите, нископърдящи и космати дирници (за щастие жена ми не е типична гъркиня).

Реално ли е да си мислиме че, примерно, една немска банка или Международнио валутен фонд не знаат, че ония, къде се биат у гръдите, че са наследници на Сократ и Омир, изкарват реално по хикс драхми, а сакат на заем от тех по три пъти по хикс евро? И ше им ги дават те така, с лека ръка?

Месец след месец, година след година, десетилетие след десетилетие… Реално е, оно се види, че са го правили, ама не от любов къде гръцете като Байрон, дека си е дал и живото за тех, а от комерсиални интереси. Със длибока задна мисъл.

Нема човек, къде у главата си притежава и капка мозък, и ше се довери на ква и да е финансова институцеа. Да ме извиняват гръцете, ама у тоа ред на мисли,прости са, та дрънкат! Нема кой да те преебе така, кък моеш да се преебеш самичък. Ония от финансовите институции са ви обикаляли и са ви се хилили любезно, вие сте зимали от балата с парите, а сега има „олеле-мале!“. Е, нема да го бъде така, никой ви не е длъжен! Като се подлъзнеш къде блатото, требва да издрапаш от него, нема кък…

Сами са си го напраили гръцете, нема кво да мрънкат. Ако цел един народ се праи на Зорбас на Казандзакис (между другото, по пръво име Алексис, също като премиера Ципрас) десетилетия наред, накрая ше требва да еде големио, опа, да сръба попарата. И на мене нема да ви казвам през къде ми е, че ше им се наложи да стегнат малко дупарата, та да си платат безплатнио обед. Ясно е, че такъв нема, видело се е даже и у еволюционно отношение.

Дефинитивно ясно е и друго обаче. Приятели сред кредиторите нема да докачиш. Айде, ако ми позволите да завръшим с един личен пример, та да онагледим мнението си за ситуацеата с поредната лична драмичка на южните ни съседи, къде пак занимават с нея целио свет. Нищо срещу тех, обожавам древната им култура и свободолюбивио им характер, па и природата им аресвам, ич да не е.

Преди неколко години го бех закръшил яката за пари и теглих един бръз кредит. Стана точно като с гръцете. Зех хикс лева и врънах три пъти по хикс евро. Разкатах си дирника, докъде успех да ги изкарам, ако не сте минали през тва, нема кък да знаете кво е. Даже ми изпращаха некъв събирач на дългове, къде се опитва да ме заплашва, ама знаете ли колко бръже фана пъто като се затръчах къде него и вербално му го турих у сички дупки, па и у тия на роднините му до девето поколение?

Идеята ми обаче не е да ви се праим на мъж, а да кажем следното. Гръците требва да постъпат като мене, мислим си аз, може и самодоволно да ви се струва, ич ми не дреме. Да, забавял съм вноски, ама съм си опраил борча. Опрайте си и вие борча и се заклънете, как аз съм се заклел – „Никви кредити повече!“. А сега ше си теглите теглото, никой ви не е длъжен!

Ониа гадове с многото пари, къде им се ще само да дават на заем, да рупат трюфели и хайвер по луксозните курорти, само такива като мене и вазе чакат. Изгорете тия мостове, ше ви е трудно, да, ама после ше излезнете като нови и ше тръгнете напред. Като Посейдон с тризъбецо. Иначе ше го едете голем, тия са ви давали, щото им се ще да ви докопат основните икономически отрасли и тва и праат, вие си го видите самички.

Силен народ сте, нищо че често се дръжите като мързели и лигльовци, вервам, че ше се спраите. И никогиж не повтарайте таа грешка! Нали сте царе на мъдруста и философеата, докажете го!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

petar-petrov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...