Гърмен като представителна извадка на България, драги зрители...

Голям вой покрай тия изпълнения, не изстъпления май по ше си легне на мястото, ако кажа, в Гърмен, се били случили. Не съм бил там, ама дочух нещо. Чакайте малко бе, сънародници любими! Какво точно очаквате!? Кой остави партиите да паразитират двайсет и пет години!? Аз ли? Вие ли? Не, всички ние ги оставихме! Всички ние сме виновни за циганизацията (не говоря само в етнически смисъл) на държавата си.

Добре, никой не спори, има социално слаби хора, естествено, че трябва да им се помага. Нали затова сме хора, за да сме съпричастни и да бъдем дружни в трудните моменти. „В добро и лошо…“, както казваше оная лелка с досадния глас, когато се жених преди десет години. Ама драги зрители, социално слабите са слаби, нали това е включено и в определението?

Не може един от най-близките ми приятели баце Гоши, който е от ромски произход, да се пребива от работа всеки божи ден, за да създаде достойно семейство, да позволи на жена си да бъде истинска домакиня, а на детето си да се образова и да израства като личност, а ония долни мангали да се местят оттук-там всеки един път, когато има избори. Да, мангали казах, осъдете ме, ако искате! Тях не можете да ги осъдите, тъй като нямате закон за тази мерзост, която се случва пред очите на всички ни. За тези като мен, дето смеят да си отварят устата, закони колкото искаш.

Та, знаете ли защо казвам „мангали“. Защото баце Гоши не е мангал. Той е от цигански произход, но е истински горд и достоен българин, който си къса гъза, за да го възприемат всички околни като равностоен гражданин на нашата Родина. А той е. Той е много по-достоен от стотици хиляди „патриоти“, които се мислят за чистокръвни българи, нищо че по исторически данни през територията ни (ние вече не сме държава, в това отношение мога да споря с всеки) са минали поне сто и три народа.

Защо заговорих за моя приятел от ромски произход ли? За да докажа тезата си, че Гърмен е България, мили мои читатели. Случилото се в Гърмен е симптом, то не е заболяването, а шибан, ама адски шибан негов симптом. Знаете ли колко много роми си скъсват гъза от работа? По строителни обекти, по ниви, по чужбина… Много са.

Обаче много са и тия долни прошлеци, които само седят на гъза си, чакат помощи, за да ги изпият и ни ебават. Нас, всички работещи хора в тази загиваща страна, които плащаме данъци. Но, хватката на политиците е много проста.

Мангалите, тия, прошлеците, за които говоря, не са само цигани, роми или както щете ги наричайте. Мангали има и сред българите, и сред турците, и сред останалите етнически групи в Родината ни. Сред всички тях има и изключително достойни хора. А политиците не искат да знаем това. Те искат големи групи от ромско, турско и друго маргинализирано население в България да бъдат държани по гетата, в принудителна мизерия, да ограбват и изнасилват бабички, да бъдат размахвани по медиите като кюлотите на същите тия бабички, а по време на избори да получават няколко кебапчета с биричка и двайсе лева, за да продадат бъдещето си. Бъдещето ни…

Това е Гърмен, това е България. Онова е баце Гоши, онова съм аз, онова сме ти, тя и той. Това е причината хиляди, милиони наши сънародници да хванат терминали едно и две. Онова е друго, онова е друго… То е свързано с любовта към Родината. Независимо дали си българин, циганин или алиан (примерно). Независимо дали живееш в България или на Туамоту. Всичко, което е важно на този свят, е да си достоен човек и да изживееш шибания си живот, къс и осран като стълба в кокошарник, както беше казал някой, по начин, който ти позволява да спиш с чиста съвест.

Та, така с баце Гоши, мен и Гърмен. Има едни партии, които са скачени съдове. Нищо че се водят от различни политически семейсва. Нищо че се бият в гърдите и обясняват колко не могат да се понасят и са политически антагонисти. Нека да ви дам пример – ДПС и Атака. Те не могат да съществуват една без друга каквото и да ви говорят. ГЕРБ и БСП също не могат да съществуват една без друга.

Ние с баце Гоши също не можем да съществуваме един без друг. Нищо че сме циганин и българин. Ние не се интересуваме от това. Ние нямаме задни помисли. Просто се харесваме и мислим един за друг, че сме истински хора и обичаме да пием по едно мнооого голямо заедно. Гърмен е синдром, не болестта, няма да се уморя да го повтарям. Гнусните, бездушни политици, са решили, че трябва да купуват евтино душите на баце Гоши, на мен. На хората в Гърмен, на Родината ни. Wicked game, както беше казал Крис Айзък.

Няма да стане! От която и партия да сте, рано или късно ще си платите за тънките си номерца! Всички граждани и селяни на България ще се обединим срещу вас, драги, любими, съкровени политици и ще ви разкатаем фамилиите, нищо че повечето от тях живеят извън България (което пак е симптоматично).

А ние с баце Гоши и друг мой приятел, Осман се казва и е истински българин от турски произход, ще си пием ракията на терасата ми в бащинията ми в Говежда, торлашко село (торлаците са с български произход и самосъзнание, ако не знаете). Ще си седим на терасата там, където звездите изглеждат на една ръка разстояние, ще си пием ракията и ще се надсмиваме на смешните ви опити да ни купувате гласовете и да ни промивате мозъците. Ще горите в ада!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

dinko-herakal.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...