Искам да приличам на ариец, доктор Енчев!

anders breivik

Андерш Беринг Брайвик, норвежецът, който на 22 юли миналата година стресна целия свят с убийството на 69 човека на остров Ютьоя и на още осем в Осло, си направил пластична операция на носа, за да изглежда „по-арийски”. Според показанията на един от бившите си приятели серийният убиец си слагал пудра и се притеснявал за това как стои косата му, целейки да докара външния си вид по-близък до класическия за представител на „привилегированата раса”.

Призованият от съда в норвежката столица близък на убиеца твърди, че Брайвик е правил впечатление на умен човек и винаги се е държал приятно с околните. ВВС предава точните му думи по следния начин „Радвах се на компанията му. Ако не се чувствахме добре в негово присъствие, нямаше да се срещаме”. Той обаче признава, че заедно с останалите приятели на Брайвик приемали решението му да прибегне до пластична операция като „малко декадентско”.

Според показанията на самия сериен убиец хирургическата намеса се наложила, след като той бил ударен с юмрук от пакистанец, но приятелят му твърди, че не знае подобен инцидент изобщо да се е случвал. Той споделя, че Брайвик не е бил затворен човек. Напротив: радвал се на компанията на околните, бил доста социален, не създавал проблеми и показвал толерантност.

След този твърде дълъг увод ми се ще да прескоча изложението и да направя няколко извода:

1. Светът е пълен с хора, които са готови да стигнат до крайност, за да опровергаят поговорката „Хубост на сила не става”. Някои от тях скърцат със зъби, че евгениката се е провалила с гръм и трясък и си правят пластични операции, слушайки „Пръстенът на нибелунгите”. Други си слагат стотици кубици в циците и мирясват едва, когато около масата, върху която пеят, се разлетят хиляди накъсани на едро салфетки. Трети пък не правят нито едното, нито другото. Просто си седят и чакат. Като пернишки разлом. Засега.

2. Не е необходимо да изглеждаш опасен или луд, за да си такъв. Ето, Андерш са го „посрещнали по дрехите” и затова не е останал никой жив, за да го изпрати „по ума”…

3. Общото усещане за несправедливост, което до преди десетилетие-две не беше характерно за западните общества, сега се настанява все по-осезаемо в тях. Дотолкова осезаемо, че психично болни като Брайвик обявяват, че се борят срещу мултикултурализма и културния марксизъм – на практика същото, заради което се самовзривяват и ислямските фундаменталисти.

4. Неистовата омраза към различните е заложена у слабите и тя ще си остане в душите им до края на света. За да има все пак някаква сигурност, ще е хубаво силните на деня да спрат да водят „справедливи” войни навсякъде, където има петрол, а да се вгледат малко по-сериозно в собствения си двор.

5. Спрете да пишете и говорите как Брайвик признал за двете си атаки, как отрекъл да е криминално отговорен, защото се смята за „съвременен кръстоносец”, как от подсъдимата скамейка показва разни знаци на малоумните си ултрадесни последователи. Това само му създава ореол на човек, който вярва в идеите си и притегля на негова страна още малоумни ултрадесни последователи. Фактът, че си прави пластични операции и се гримира, е сташно ефикасно оръжие, с което самият той се разстрелва демонстративно. Защото хейтърите, които му симпатизират, повече от всичко искат да изглеждат като истински мъже. И козметичните забежки на Андерш определено няма да им се понравят…

В Норвегия май е доста благодатно да си масов убиец. Според законите на прочутата с толерантността си северна страна за 77-те трупа Брайвик може да получи максимум 21 години затвор. Другият вариант е да го вкарат в психиатрична клиника. Звучи доста по-добре. Там ще научи що е то „мултикултурализъм” в най-неподозираните му форми. А и ще стои до живот…

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

rosen-manchev.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...