Кой един ден ще изчисти България от такива медии като нас?

Невероятната рожба на журналистиката по български, медията, в която се срещат и преплитат по неповторим начин съдбата на Ферхунде, безспорният професионализъм на плеяда от титани в студиото и вдъхновяващият многостранен талант на личността, организирала най-много идиотски конкурси на всякакви теми в историята на света, най-после достигна заслужената кулминация на съществуването.

Обяснимо е, когато си на светлинни години пред конкуренцията си във всяко едно отношение, да внесеш нова мода в журналистиката не само в България, а и по света. Защо трябва да отразяваш някакви си протести от самото начало? Какво като са в центъра на столицата, в тях участват хиляди, а законът, срещу който са насочени, предизвиква яростна полемика в обществото?

Нали вместо това можеш да представиш пред уважаемия зрител най-важната световна новина, а именно, че на повърхността на Меркурий има някаква игра на сенки, която прилича на Мики Маус? Или пък, да му съобщиш, че Риана се сдобила с нова татуировка?

Но, понеже сме си такъв народ, когато най-после благоволиш да отразиш тия долни гадове, които са затворили Орлов мост в пиков час, те да вземат да хванат и да набият един от операторите ти! Трябва обаче да се гледа положително на нещата. Ето, че това отново дава възможност да поставиш нови стандарти в журналистиката. Хващаш въпросния оператор и го караш да говори сърцераздирателни глупости поне десетина минути в новинарската емисия.

Ръката наранена, носът счупен, нападнат в гръб, свален на земята, ритан в главата при това! Ама носът му си бил съвсем здрав, а ръката му била само одраскана… Ама не било ясно изобщо как е нападнат, като между него и тълпата имало полицейски кордон… Ама ако имало нещо, нека се спомене за неприятния инцидент в рамките на половин минута примерно и да се остави полицията да залови виновника… Ама мотото на медията било „Всички гледни точки”, да питаме и другата страна какво мисли по въпроса – да намерим свидетели, че ако щеш и участници в инцидента и да ги питаме какво се е случило според тях… Но високият професионализъм не ни позволява да постъпваме така. Хората може и да не са разбрали правилно какво е станало, затова ние, най-добрата и обективна медия, ще им обясним.

Няма такива работи! Налагаме нова тенденция в журналистиката. Първо, обобщаваме. Щом някакъв се е сбил с нашия оператор, независимо кой кого е нападнал, вменяваме вина на всички протестиращи. По този начин си го изкарваме и за неудобството да стоим на блокирания Орлов мост. Няма невинни! Нашите репортери и оператори са свещени крави. Никой не може да ги докосва или да бъде наоколо, когато някой друг го прави.

Второ, каним някакъв си там водач на протестиращите в едно от предаванията си (ние си имаме такива за всичко) и започваме да го нападаме още от вратата, целейки да го накараме да се разкае и извини, независимо дали има нещо общо със случая. Въпросното предаване трябва да притежава истерична водеща без никакви скрупули и възпитание, която да прекъсва, обижда и заплашва госта, че ще го изпъди от студиото, тъй като не иска да каже това, което тя го кара. Това е нашата визия за свобода на словото.

Трето, при всяка възможност демонстрираме високото си самочувствие. И повтаряме, че имаме двумилионна аудитория (която цялата се изсипва по стадионите по време на турнето на телевизия „Планета”, но това е друга тема) и тя не може да греши. Отричаме и всичките си връзки с управляващи и разни там корпорации. Колкото по-очевидни са те, толкова по-яростно ги отричаме, отново повтаряйки за двумилионната аудитория, че сме лидер на медийния пазар, че сме обидени от отношението и т.н. Може и да сме свързани с някакви си тлъсти парични потоци, но как иначе ще влиза по някой лев и в нашия джоб? Нали светът в момента е комерсиален? Ние да се правим, че не виждаме тенденциите ли? Нали журналистът е за това – да напипва пулса на деня и да го показва пред хората?

Ами ако цената на това да сме модерни, с пълни джобове и да сме приятелчета с управляващите е да не отразяваме по някое и друго събитие, какво толкова? Все пак ние решаваме кое е важно и кое не. Кой друг да решава? Народът ли? Той иска катастрофи, силикон и сапунки и ние му ги даваме с пълни шепи.

Сега, някакви били направили разни групи из социалните мрежи, в които се събират и пишат глупости срещу нас. Какви ли не ни изкараха, че сме. Претендират, че били нови, модерни и образовани хора, при които не минавало да ги манипулираме, депресираме и чалгизираме. Какво да говорим изобщо за тях? Ако бяха това, за което се представят, щяха да се събират, за да обсъдят какво се е случило в последната серия на „Пепел от рози” или „Листопад”, а не да пишат против лидера на медийния пазар. С двумилионна аудитория, нали не забравяте?

Някои хора даже твърдят, че им било писнало от нас и дори не ни гледали от не знам колко си време… И какво от това? Ние нямаме алтернатива. Много напред сме с материала, а всички останали частни медии се опитват да ни копират. Много ни пука какво говорят някаква шепа претенцизони нахалници. Ние създаваме модата в телевизионната журналистика. Ние определяме правилата, а който не ни харесва или не иска да ни се извини, да не гледа телевизия…

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-0001-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...