Къде е централната власт, че Северозападът я търси да я бие?

protest vidin magistrala

Нали се беше разприказвало покрай празниците за оная инициатива с референдума за автономия на Северозапада, пък и за евентуалното му присъединяване към Румъния. Много хора обявиха инициативата за безумие или пък подходиха към нея със снизходително пренебрежение и/или отвращение към „северозападналите“. Че автономията и Румъния-та са развей прах, то това ясно. Но поне за малко замислихте ли се защо е този отчаян вик за помощ, тъй като бабините деветини за отделяне са точно това? Ами, за да не сме голословни, нека дадем само един пример. Макар и най-фрапиращият, той наистина е само един и би накарал всеки нормален човек да иска да заживее на Луната. Тъй като в Северозапада сме свикнали на всякакви превратности, се задоволяваме само с плахи апели за автономия. Но, по същество.

Е79 беше дъвка в устите на управниците от различни режими, партии и направо епохи десетилетия наред. И с право. Какво по-естествено от това да свържеш Гърция със столицата си и с най-близкия излаз към Западна Европа? Стоки, хора, товари, туристопоток, инвестиции… Логично, нали? Особено, ако си държавник с визия.

Такива в България от повече от половин век почти липсват, та Е79 така и не можа да стане международен след канските „усилия“ около построяването му. Случайно или не проблемен отново се оказа северозападният участък. Моите съкрайненци твърдят, че ония от жълтите павета са си направили магистрала „Струма“ приоритетно не по икономически съображения, а за да могат столичани да се припичат на гръцките плажове. Аз твърдя същото, но може и да не сме прави. Може би от Враца до Видин ще се прелита с хеликоптери, де да знам…

Ясно обаче е друго. В навечерието на влизането ни в ЕС се започнаха огромни лъжи от правителството на Тройната коалиция за изграждането на един от най-проблемните участъци от Е79 в северозападното му трасе – този на обходния път между село Ружинци и град Димово. Според постулатите на Станишев & Со през 2007 година строителството щеше да започне и да бъде приключено до края на изграждането на моста Видин – Калафат, толкова сякаш цинично носещ официалното име „Нова Европа“.

Година след влизането ни в Европейския съюз се изрекоха други смехории. Оказа се, че в ход е проектирането на „четирилентов път, тип магистрален“. Видите ли, имало „препроектиране“ на тези малко повече от двайсет километра, но това нямало да попречи Е79, свързващ трите областни града на Северозапада с основните икономически центрове на страната и на Европа, да бъде довършен „в рамките на изграждането на „Дунав мост 2“ и прилежащата му инфраструктура“.

През 2011 година, на 9 май, вече първото правителство на Бойко Борисов обяви участъците от Ботевград до Мездра и от Монтана до Видин за обекти с национално значение. Така и не се разбра какво точно значи това, но пък в началото на следващата, 2012-а, отново беше метнат поредният кьорфишек. Видите ли три милиарда били подготвени за инфраструктурата на Северозапада за периода 2014 – 2020 година, като е гарантирано и европейско финансиране. Този път сред приоритетите на транспортното министерство беше категорично споменат и четирилентов път от Ботевград до Видин. Близо двеста километра, по милион на километър изчислиха специалистите. Малко скъпичко излиза, ама може да се преглътне, все пак с три милиарда Северозападът би бил много по-привлекателно място за развиване на бизнес и живот. Едва ли е нужно да обяснявам колко от тези гръмки обещания се превърнаха в реалност. Както и ония на Орешарски за ударното вкарване на милиард евро в инфраструктурата на Северозапада. Само гледайте какво следва, защото преди избори политиците лъжат повече и от шейсетгодишен извратеняк в сайт за запознанства.

През април 2013 година по време на „пърформанса“ си във Видин, Бойко Борисов, пое ангажимент в типичния си менторско-суперменски стил, че, ако ГЕРБ спечели изборите, за четири години всичко ще цъфне – от магистрала „Хемус“ до Дунав мост 2 ще бъде изграден четирилентов път, а железопътната линия от Видин до София ще придобие нормална функционалност. Борисов допълни, че във Видин ще се строи и германски завод за автомобили, а Ивайло Московски, бивш министър на транспорта, гарантира, че в пристанището на дунавския град ще бъдат инвестирани минимум 50 милиона евро.

През есента на следващата година отново Московски, като водач на листата на ГЕРБ във Видин. Освен за Е79 и железопътната линия, той раздава и други щедри обещания. За Северозапада и другите „периферни“ региони щели да бъдат отделяни поне милиард целеви инвестиции на година. Ти да видиш!

И само десетина дена след като Бойко Борисов встъпва във втория си мандат нещата отново започват да изглеждат обнадеждаващо. На 17 ноември Министерски съвет одобрява проект на Оперативна програма „Транспорт‘, според който участъците от Видин до Враца и съответно от Мездра до Ботевград ще бъдат включени в новата програма „Европейски транспортни коридори“и ще бъдат финансирани с държавни заеми от Европейската инвестиционна банка и Международната банка за възстановяване и развитие.

Въпреки гръмките думи обаче надеждите на местните хора и на малцината инвеститори отново остават излъгани. За да дойдат още по-високопарни постулати. През 2015-а Лиляна Павлова, в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройство, гръмна с джепането, че от София до Видин ще се строи магистрала (!?), която ще струва близо 900 милиона лева. Проектът бил напълно готов, а финансирането щяло да стане по плана „Юнкер“.

Хората в Северозапада не искат нито автономия, нито преференции спрямо останалите региони. Искат просто да имат възможност да се трудят, да образоват децата си, да получават качествено здравеопазване и да пътуват по що-годе прилични пътища. В България. Е ЕС. През XXI век. И празните приказки на политиците отдавна не им правят впечатлени. А когато на северозападен сътвер му прекипи и обърне опакото на лопатата не ви и трябва да сте наоколо…


Текстът е публикуван в сайта Биволъ.

Снимката е от протеста във Видин с искане за магистрала до София.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

ot-chitateli-0001-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...