Обоснованите предположения: Пътят към „Гуантанамо“

atentat sarafovo

„Хизбулла” стои зад атентата на летище „Сарафово”, обяви на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност вицепремиерът Цветан Цветанов. Според министъра на вътрешните работи разследващите органи са събрали достатъчно данни, за да се направи „обосновано предположение”, че двама от терористите принадлежат към военното крило на ливанската партия, спрягана за организатор на кървавия взрив, при който на 18 юли 2012 година загинаха петима граждани на Израел и българинът Мустафа Кьосов.

Достатъчно е да помислим логично, без да сме теоретици на конспирацията, за да си зададем няколко простички въпроса:

1. Поддаде ли се България на „внушенията” на САЩ и Израел?

Двете страни обявиха „Хизбулла” и сочения за неин финансов благодетел Иран за виновници за терористичния акт само часове след зловещия взрив. За всеобщо учудване България отсече, че няма да изразява официална позиция преди края на разследването. Последва небивал интерес на най-високо ниво от САЩ и Израел към управниците ни. Официални визити в САЩ, официални визити в Израел… Похвали на България (напомнящи много на потупване по рамото), самодоволни изказвания на премиера ни как не са го критикували за нищо…

Последното посещение, на външния ни министър Николай Младенов в Обетованата земя, беше само преди три седмици (17 януари). Въпреки че официалният повод бе съвсем различен, в израелските медии се появи информация, че Младенов е „споделил” в Тел Авив  резултатите от разследването и дори е предал доклад, сочещ, че „Хизбулла” е организатор на атентата.

Разбира се, Николай Младенов категорично отрече подобно нещо да се е случвало. Разбира се, едва ли има кой да му повярва след днешното изказване на Цветан Цветанов.

Световноизвестна тайна е, че милитаристичните кръгове в Израел и САЩ отдавна търсят благовиден повод за военен удар срещу новия трън в очите им. Иран. Е, не оставате ли с впечатлението, че българското правителство осигурява точно такъв повод?

Естествено, напълно възможно е „Хизбулла” да е организатор на атентата в Бургас. Дали обаче, дори и да е така, трябва, преди да е завършило разследването, да се изнасят факти, които могат да имат съдбоносни последици не само за България и Балканите, а и за целия свят?

Не е ли косвено доказателство за подобна теза бързият призив на Израел и САЩ ЕС най-после да обяви „Хизбулла” за терористична организация, което Брюксел упорито отказва, твърдейки, че няма достатъчно улики за подобна стъпка?

2.Защо точно сега?

А. Защото „обосновано предположение” е достатъчна причина, за да направим страната си потенциална жертва на нов терористичен акт?

Б. Защото президентските избори в САЩ минаха наскоро, а правителствените в България и Израел предстоят? В първия случай администрацията на Барак Обама може да си „позволи” да стабилизира икономиката на страната по добре познатия от времето на династията Буш кървав начин. За втория ще стане въпрос само след малко, а в третия като че ли всичко е ясно: „Лихуд” и Бенямин Нетаняху ще спечелят доста проценти, ако България (а после и ЕС) обяви, че ”Хизбулла” е терористична организация и Иран трябва да „плати” за атентата на летище „Сарафово”.

В. Дали Цветан Цветанов не се опитва (една държава не може да се позовава на „обосновани предположения”, за да обвинява някого в тероризъм!) да „замаже” явните сривове, натрупали се в системата, която ръководи, напоследък? На първо (на хронологически принцип) място истинския цирк от „атентата” срещу Ахмед Доган; на второ  – абсолютно необезпокояваната стрелба по подсъдим пред сградата на Съдебната палата? Дали Бойко Борисов не иска да премести прожекторите далеч от „Буда”? И целокупно правителството и ГЕРБ да засилят разклатената си международна подкрепа, надявайки се същевременно да си „измият” очите и пред скорошните избиратели?

3. Стреляйте по музикантите, защото толкова си могат!

Нека не си помисляме какво би се случило, ако България стане обект на сериозна терористична атака. Щом човек с фалшив пропуск и негоден пистолет може да осъществи „атентат” в НДК; щом някой може да стреля безнаказано по човек, намиращ се на стълбите на Съдебната палата… Лошото обаче е, че главните действащи фигури, „обосновали предположението”, са пазени несравнимо по-добре от обикновения български гражданин. И именно той би „отнесъл” всички негативи от изказването на Цветан Цветанов. Без да е убеден в „пръста” на „Хизбулла” в атентата на „Сарафово”. Без да има вина за политическите игрички.

Народът само плаща. И в буквалния, и в преносния смисъл…

 

Стоян Николов-Торлака

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

 ПРИМОЦИЯ

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на всичките 6 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар"), те ще ви струват 80 вместо 88 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

BULGARIAN LIVES MATTER!

 bulgarian lives

Българските медии винаги са ме изумявали силно. Поработих две-три петилетки в десетина, гониха ме за липса на политическа коректност, разни заплати ми орязваха, казват ти, че собственикът е еди кой си, излиза, че е друг. Ама, няма значение. Не е нужно да минеш по моя наивно-глуповат път, за да схванеш за каква кирлива медийна среда става въпрос. Достатъчно е да разсъждаваш и анализираш това, което е видно за всички. Това, че при мен стана по трудния начин, си е лично мой проблем.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-016.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...