Защото сме социопати*

sergei stanishev

Вчера в предаването на бТВ „Нека говорят” лидерът на БСП Сергей Станишев сподели с потрепващи нотки в гласа, как сам бил жертва на монополите, защото сметката му за ток през януари била с около 50 лева по-висока от предишната. Отделно от това той и брат му (Георгий Станишев; архитект по професия и деен участник в „Дюнигейт” б.а.) помагали на майка им (проф. Дина Станишева б.а.), защото тя била пенсионер.

Авторът на вечния бестселър „Защото сме социалисти” звучеше толкова трогателно, че дори неволно се замислих дали не може да му се помогне по някакъв начин в трудната борба с ежедневието. И тогава се сетих, че всъщност целокупният народ отдавна му е помогнал не само да си плаща сметките, но и да живее повече от охолно. Индиректно, разбира се… Просто той и кликата му откраднаха толкова много пари от хората, че могат да купят НЕК, пък камо ли да изпитват затруднения със сметките си за ток…

Нямам обаче намерение нито да повтарям пак хилядите справедливи и несправедливи обвинения, които Бойко Борисов му отправяше 4 години, нито да изваждам нови факти за финансовите злоупотреби на БСП и Тройната коалиция. Смятам, че това е работа на Прокуратурата, с която е крайно време тя да се заеме. Изумен съм от друго. Как е възможно човек да е толкова безочлив и дебелокож, че стотици хиляди българи вече двадесетина дена да му заявяват, че го смятат за марионетка на монополни и чужди интереси и че не искат и да чуват за него вече, а той да се прави на глух и да повтаря едно и също като развалена грамофонна плоча?

Никой не може да отрече на другаря Станишев, че е съвършеният продукт на политическата гнусотия и мизерия, които заливаха българския народ в продължение на повече от 23 години. Той няма срам, съвест или памет. И е по-упорит от тексаски каубой. Дори и сто пъти да го хвърли конят Народно недоволство, той пак, с последни сили, ще се вкопчи за гривата му.

Въпреки опитите (закъснели и плахи) на десетки журналисти от също толкова медии да го накарат да обясни защо протестиращите упорито обвиняват и Столетницата не по-малко от ГЕРБ за сегашното дередже на държавата, никой не е успял да измъкне от другаря Станишев и капка признание. Освен многозначителното „И ние сме допускали грешки…”, което би зарадвало и поуспокоило народа, но на друго място и в друга епоха. Например, от устата на Луи XVI по време на Великата френска революция.

Поведението на Сергей Станишев и останалата част от върхушката на БСП определено е белег за тотално неосъзнаване на действителността. Повече от две седмици те се опитват всячески да яхнат протеста на недоволните от целокупната ни политическа класа българи. То не бяха внедрени представители на младежкото БСП, които раздаваха листовки на митингите… То не беше хилядократно изразяване на неискана и упорито отхвърляна от протестиращите съпричасност… А също: „Борисов, подай си оставката!”/”Борисов, защо си подаде оставката!?”

В друго медийно студио, това на предаването „Неделя 150” по Българското национално радио (отново вчера), Сергей Станишев изглеждаше дотолкова неадекватен, че водещата му каза, че звучи като римейк на Тодор Живков. Прозороливият лидер и талантлив писател обаче продължи да повтаря, че държавата е срината… Между впрочем, напълно правилно, но пропускайки да изтъкне водещата роля на себе си и на партията си в рушенето.

И в двете предавания Станишев упорито повтаряше и друг опротивял до стомашен спазъм рефрен. Че БСП има готова платформа за радикална промяна на посоката, в която се развива България. Няма да ви повтарям петте основни точки на въпросното „революционно” документче. Можете да ги прочетете в програмата на всяка партия, управлявала или искаща да управлява. Или и двете. Високопарни, звучащи така, че чак да се размечтаеш, но абсолютно неприложими. От тези политици, в тази среда, с това мислене. А и платформата била иозготвена много преди протестиращите да формулират исканията си. Един вид „Ние знаем какво иска народа, преди самият той да го поиска”…

Ако не вярвате на мен, нека пак се позова на безспорния авторитет на водещия на „Неделя 150” Лили Маринкова, която в прав текст каза на лидера на Столетницата, че социалната програма, която размахва насам-натам с цел да се присламчи към протестите, е „чиста утопия”. Станишев обаче не падна по гръб и влезе в схватка с водещата, показвайки за пореден път, че никой (па макар бил той и уважаван журналист)не може да го накара да говори за друго, освен за това, за което иска. И зареди предизборен лозунг след предизборен лозунг. АЕЦ „Белене” на практика била готова, ако спечелел изборите държавата щяла да регулира стриктно икономическите процеси, Борисов бягал от отговорност…

Оказа се обаче, че Сергей Станишев обвинява за ситуацията в държавата не само управлението на ГЕРБ, но и медиите и синдикатите, които гледали безучастно какво се случва с народа. Просто да занемееш… Разбира се, никой не отрича вината на ГЕРБ, медиите и синдикатите за проблемите. Лидерът на БСП обаче или е прекалено разглезен от верността на твърдия си електорат (впорчем, постоянно намаляващ по силата на природните и други закони), или наистина не може да осъзнае, че никой вече не му вярва. Дори и онази (доста голяма, между другото) част от привържениците и членовете на социалистическата партия, които мислят с главите си, а не се вслушват в безсмислени и лъжливи мантри.

*Чрез заглавието авторът не иска да обиди редовите социалисти, в болшинството си трудолюбиви, честни и отговорни хора, милеещи за бъдещето на България както всеки патриот.

*Социопат е човек, който има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения… В отношенията си с други хора той създава конфликтни ситуации и не се поучава от грешки или неприятни преживявания… Такъв индивид е неспособен на уважение… Социопатът никога не изпитва вина, тревога или разкаяние, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли няма съвест, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро и зло са силно изкривени.

Източник – Уикипедия. Цитатът е със съкращения.

 

Стоян Николов-Торлака

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

 ПРИМОЦИЯ

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на всичките 6 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар"), те ще ви струват 80 вместо 88 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

BULGARIAN LIVES MATTER!

 bulgarian lives

Българските медии винаги са ме изумявали силно. Поработих две-три петилетки в десетина, гониха ме за липса на политическа коректност, разни заплати ми орязваха, казват ти, че собственикът е еди кой си, излиза, че е друг. Ама, няма значение. Не е нужно да минеш по моя наивно-глуповат път, за да схванеш за каква кирлива медийна среда става въпрос. Достатъчно е да разсъждаваш и анализираш това, което е видно за всички. Това, че при мен стана по трудния начин, си е лично мой проблем.

Прочети още...
 

Снимки

b-14.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...