Десетина първоаприлски

money

Тъй като всеки празник си има обичаи, ритуали и традиции, свързани с него, на този светъл ден реших да споделя с любезните и търпеливи читатели как ги мисля аз нещата по отношение на хумора, сатирата и най-вече сарказЪма.

  1. Твърдо вярвам, че през последните близо трийсет години ни управляват демократи. Убедени, безспорни и целеустремени поборници за стабилна държавност, правов ред и безапелационна победа на смисленост, съпричастност и, как беше, експертиза, над хаоса, шуробаджанащината и мизерията.
  2. Твърдо вярвам, че в България цари върховенството на закона. В противното не може да ме убеди никой и нищо. Нито независими международни институции, нито тефтерчета, записи на разговори, показни убийства, разбиване на домове за пет лева или ограбване на банки за няколко милиарда. Всичкото това безнаказано, разбира се.
  3. От най-бутиковия драскач в социалните мрежи до Медията на медиите всичко територията е независимо и обективно. Еманация на свободното слово. Обосновано, аргументирано, безкомпромисно към несправедливостта. Така, както си му е редът според моралните норми на човещината, пък и на журналистиката.
  4. Живеем в държава, в която всеки знаещ, можещ и амбициозен човек може да реализира проектите си, без да разчита на каквито и да било връзки с властови структури. Просто ей така – учиш упорито, влагаш ментален и/или физически ресурс и започваш да надграждаш, без да срещаш спънки на всяка крачка, пич! Сериозно, няма майтап. Не те спира нито администрация, нито бюрокрация, нито селския кмет, нито министърът. Напротив, правят всичко възможно, за да ти помогнат. Да създадеш принаден продукт, да осигуриш хляба, пък и трюфела на себе си и на околните. Тук е така. По мед и масло. В Швейцария не е. Ония от нищо не разбират. Да се оправят.
  5. Тук избори не се купуват. Никога не са се купували и няма изгледи това да се случи. Никой не организира чалгаджийски концерти и не дава по тройка кебапчета с бира, за да гарнира постулатите си за светло бъдеще. Камо ли пък да се намери политик, който да брои пари на ръка от партийната каса. Йок! Нет! No! Това са само долни инсинуации.
  6. В България през последните няколко десетилетия не се разграбва нищо. От високопланинска мандра, през нафта на камион тип „виетнамка“, та до банки и стотици милиони еврофондове.
  7. В България няма неофеодализъм. Повече от половината обработваема земя не е в ръцете на десетина-петнайсет фамилии, засели я с рапица, слънчоглед и жито. Напротив, развива се земеделие, което да създава висок принаден продукт, вместо да пълни шлепове със суровина и да я изнася нанякъде си, та други да оберат каймака. По същия начин стоят нещата и в животновъдството, а също и в дърводобива, пък да не споменаваме още около 100% от икономиката.
  8. Българското здравеопазване е рентабилно. Дават се едни жълти стотици милиони, пък после всеки от нас може да бъде обгрижен по най-качествен начин. Ако му се наложи. Дай Боже да не му се налага, защото иначе… И не, не е вярно, че на пациентът се гледа като на клинична пътека за източване на Касата. Той бива  възприеман като безценно човешко същество.
  9. Българските учители не са третирани като писарушки, които трябва да подивеят от попълване на всевъзможни бумащини. Държавата им обръща подобаващо внимание, защото от тях зависи образоваността и бъдещите умения в реалния живот на идните поколения. Не се пренаписват учебници всяка година, не се сменят програми, няма никакъв хаос, всичко е насочено към добруването на децата.
  10. Държавата не прави всичко възможно, за да прогони 90% от знаещите и можещите, пък и от останалите. Тя обгрижва народонаселението и му създава условия да се житийничи и битийничи достойно. Всичко друго са долни инсинуации.

Този списък може да бъде допълван до милион и едно нежелания. Оставям всеки да го направи за себе си. А аз искам да ви честитя Цветница, Връбница или там, както си го наричате този празник за себе си. Важното е, че днес отбелязваме възраждането на природата, тържеството на живота над смъртта, на доброто над злото. А това, че за политиците, пишман бизнесмените и попчетата всеки ден е 1 април, би трябвало отдавна да е станало ясно на всеки мислещ човек.


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

panair ndk promocia

Панаирна промоция

По време на Панаира на книгата отстъпките, които предлагаме на щанда на "Попов мост" в НДК, важат и тук за поръчки онлайн:
- За всяка купена книга има 1 лв. отстъпка;
- Когато книгите са 3, отстъпката става 4 лв.;
- При 4 купени книги намалението е 5 лв.
- При 5 книги - 6 лв отсъпка.

Торбички
Покупката ви ще добие вид на чудесен подарък с новите текстилни торбички с цитати от "Северозападен романь" и "Иваил цар".
Цената на една торбичка е 6 лв.
При покупка на книга торбичката може да вземете за 4 лв.
При покупка на 3 и повече книги получавате торбичка подарък.
Посочете желания от вас модел в полето "Допълнителни коментари" на своята поръчка.

 

 

ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

Широко затворени очи

viktoria marinova

Аз не знам КОЙ убива журналисти в България. Нямам представа КОЙ мята върху им лайна, КОЙ ги залива с киселина. Нямам никаква идея и КОЙ ги изнасилва брутално, след което ги убива.

Нямам си и идея КОИ са тия, постъпили с друго човешко същество по подобен брутален начин, могат да спят спокойно. Ако трябва да съм честен, не ме и интересува особено сериозно. Поради простата причина, че не съм Бог. Аз съм просто човек и не мога да приема подобно отношение на едно човешко същество към друг homo sapiens… Никак!

Прочети още...

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

a-2.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...