ПРОТЕСТНА НОТА ОТ ЧЕРНОМОРСКИ ХОТЕЛИЕР

Честно да си кажа, нищо не разбирам.

Ние го циментирахме околовръст. От Юга до Севера, от Севера до Юга. Застроихме го с лъскави хотели, спечелихме стотици европроекти и си построихме къщи за гости, в които си гостуваме самите ние. Е, и тия, дето ни отпуснаха средствата по европроектите срещу приличен процент за тях.

Оградихме плажовете, изравнихме дюните, изкоренихме някакви си там треволяци, дето слабоумните, досадни еколози твърдяха, че били не знам си какви защитени, застрашени, изчезващи видове и били включени в червени ли, зелени ли, пембени ли книги.

Голям зор видяхме, но все пак успяхме да забраним на гадните къмпингари да разпъват пършивите си палатки и да спират олющени каравани и кемпери по плажовете. Или пък просто да си спят в нерегламентираните си спални чували.  Що се отнася до плажовете, охооо! Само да знаете какви резултати постигнахме с тях!

Направихме ги луксозни, платени, да ти е кеф да си заведеш семейството там. За трима-четирима човека даваш сто и петдесет – двеста лева на ден и си имаш шезлонгче, чадър… Даже тук-таме между цимента се показва и някоя песъчинка. За разкош.

Сложихме тузарски цени по заведенията, но не защото сме лакоми. Много е просто. По този начин като си направиш селфи и се тагнеш, че си там, всичките ти приятели от лумпенпролетариата цъкат с езици и си викат „Ей, тоя/тая голяма работа стана! А в училище не знаеше колко е две плюс две!“. Ама ти вече си доказал, че си ги подминал като малки гари и един вид си просперирал в живота, така че могат да те хванат за … и да ви разведат. Пред създаването на престиж сред народните маси какво е петнайсетина-двайсет лева за коктейлче или десетина – за наливна бира? Хората от бизнес средите му викат имиджови практики, но някои кухоглавци хич и не разбират от подобни неща. И не само това.

Създадохме атракциони, наредихме заведенията на самата брегова ивица, погрижихме се да има ку…, опс, нека да съм по-обран в изразните средства, жрици на любовта, на всяка крачка. К‘во ѝ плащаш трийсетина лева на една сви… опс, хайде пак да съм възпитан… какво му плащаш трийсетина, айде, четиресет лева да са, за едно взривно фелацио!?

И попфолк нощни заведения наредихме плътно по цялата брегова ивица. Там, ако имаш късмет, фелациото може да ти излезе две-три водки. Пак е същото като цена, но поне знаеш, че златотърсачката ще го направи, без да ѝ даваш пари на ръка и това да ти остави горчив вкус в твоята, вместо в нейната уста. Няма какво да мислиш, тя да се оправя.

Пуснахме и канализацията. Да, вярно, право в морето, ама ако имате малко късмет, може и да изкарате една вълшебна почивка, като се разминете само с няколко диарии, повръщане и други видове стомашно-чревни разстройства. Какво толкова? Вие няма да сте на море цяла година. Седмица, най-много десетина дена. Все ще оцелеете.

Та, да обобщим, имаме си цимент, нямаме дюни, които да скриват гледката, със секстуризъм и алкохолен туризъм също разполагаме. С шепи да ги гребеш. Фекалии на вкус. Евтиния е. Няма палаткуващи упадъчни елементи. И тук идва въпросът, който ме мъчи.

Къде отидоха туристите, бе!? Уж всичко е наред, а с всяка година нещата са все по-зле. Ако не усвоявахме средства, нямаше да успеем да се издържаме. А знаете ли колко струва поддръжката на Бентли-то ми? Само поддръжката, без оня половин милион, дето платих кеш пара за него. Не можете да изкарате толкова за половин живот, ама не искате да дойдете да се пльоснете на циментирания плаж и да ми помогнете с няколко стотачки на ден.

И това ми било гражданско общество, общност, съпричастност… Вече не вярвам, че има каквито и да било ценности. Ако не бях обещал да направя законни парите, които ми дадоха за трите хотела, още на момента бих емигрирал. Но никой не ми влиза в деликатното положение, нито пък в хотелите.

Всички бягат да почиват по гръцко, турско и къде ли не. Бармани, нито сервитьорки, камериерки, хотелски администратори… Скъсах се да пускам обяви. Никой не ще да работи, при положение, че им предлагам по 600-700 лева заплата. Само ми се усмихват ехидно и те също бягат по гръцко, турско и къде ли не. А никой, който е стъпил на Черноморието ни вече не се връща. Това не е патриотично, не е и европейско! Нали трябва да се подкрепяме? Омерзен съм!

Вижте Бентли-то ми на какво е заприличало. Нямам пари да го тунинговам. И всичко това е заради вас, родоотстъпници! Гърчеете се! Още Аспарух, Крум, Паисий, Левски или там кой беше друг ви го е казал. Съсипахте я тая държава, ей!

---

Статията е публикувана в Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

b-16.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...