АКО

Знаете ли защо говорим толкова упорито за конвенции и стратегии? Знаете ли защо пропускаме наболелите, крещящите проблеми на държавата между ушите си? Знаете ли защо риалити форматите, офисите за теглене на бързи кредити, мятането на салфетки с щамповани банкноти и търкането на билетчета са приоритет, цел и символ верую?

Не, не е заради гадните норвежци. Нито заради истанбулците, макар че и те са допринесли за подобно отношение към света, Вселената и всичко останало. Мисля си друго. Основната причина е, че сме кухи лейки и се връзваме на всичко първосигнално.

Ако някой в гетото хване за краката пеленачето си, което ревяло заради колики и му пръсне главата от стената, понеже му пречи да спи, а той, видиш ли, има махмурлук, скачаме. Тоя е гаден, долен изрод, как може!? Отгоре на всичко помощи му плащаме!

Ако някой ни рече, че никой в гетото (или извън него) няма право да хваща детето си за краката и да му пръска главата от стената, пак скачаме. НПО-та, грантове, те ли ще ни кажат на нас!?

Ако някой се държи добре с нас, ние смятаме, че има нещо гнило. Все пак, няма да е без никаква задна мисъл. Ако пък се държи зле с нас, такъв к*р капан ще му скроим рано или късно, че свят ще му се завие!

Ако някой слуша чалга, значи е идиот. Ако слуша рок е пройдоха. Ако слуша техно е наркоман, ако слуша естрадна музика е мухъл…

Ако работи здравата за „никакви“ пари е бунак. Ако не работи здравата, ама взема голяма заплата, е измекярин. Ако има собствен бизнес е човек на някого. Ако не е човек на никого, значи мама и тате са му дали.

Ако успее в някоя област, значи е хомосекшуъл, наркоман, алкохолик, разведен, грозен, има много кредити, хърбав, дебел, жена му е… лека, мъжът й хойка… Ако не успее „Аз казах ли ти още преди години, че нищо няма да стане от него?“.

Ако някой наш бегъл познат все пак успее да стигне донякъде в живота и кариерата, се тупаме в гърдите „Ей тоя го познавам!“. Нищо че може да сте си били на „здравей – здрасти“. Или пък само да си го виждал веднъж в мола.

Ако обаче близък приятел или роднина го закъса, гледай к‘во става! Веднага се разкоства ситуацията до дъно и се мята тиня с голямата лопата. „Ако ме беше послушал…“; „Знаех си, че така ще стане…“.

Не съм меродавен, но ми се струва, че халът, на който сме, се дължи не само на генофонда ни, но и на ситуацията, в която сме поставени през последните седемдесет и кусур години. Ние просто нямаме чувство за общност. Ние не си помагаме, не сме откровени, не сме задружни. Всеки си е сам за себе си, всяка къщурка, всяка чета, всяка партия, всяка клика…

Ситуацията е като в оня тийнейджърски лаф „пр**би другарче“. С битовата престъпност не можем да се справим. Други са виновни. С корупцията не можем да се справим. Други са виновни. С обезлюдяването не можем да се справим. Пак други са виновни. Със здравеопазването. С бандитизма. С дерибейството. С образованието. Винаги други са виновни.

И последно „ако“. Ако ние не изградим отново съобщност, която безспорно сме имали в определени периоди от съществуването на народа си и продължаваме да се дърляме на дребно и да си подливаме вода, не конвенции и стратегии ще ни попречат. Сами ще се погубим.

Но, ако стиснем зъби и напънем жили, току-виж сме успели да си оправим кочинката…

---

Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

b-14.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...