НОРВЕГИЯ. ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА ВСЯКА СЕЛИЩНА СИСТЕМА!

Седим си ние с Киро Слепока и си разговаряме на тема защо ме е излъгал предишната вечер, че има четиресе‘ в последното раздаване на сантасе, възползвайки се от явно неадекватното ми състояние, следствие от прекомерна употреба на спиртни напитки. В интерес на истината, подобно поведение не ми се случва често. Най-много пет, до шест пъти на седмица.

И така, както дебатираме, работата отива рèзко на бой, Киро още по-рèзко се опитва да смени темата.

– И без т‘ва държавата ни опустя, а тия сега искат да ни вземат и децата… – след навеждане на глава и въздишка, продължи гъгниво. – Кой Господ ни наказа така да се мъчим цял живот?

– Чакай сега – отвърнах. – Това, че ме издебна да съм пиян и ме излъга, че имаш четиресе‘ на сантасе не е проблем, а че норвежците ни искат децата е проблем, така ли?

– Абе, Петко ти не си с всичкия си! – посегна той към чашата си и отпи юнашката.

– Колко деца са ни взели гадните норвежци? – не се отклоних от мисълта си, въпреки че той въртеше страшно очите си срещу ми.

– Е, не знам, но по телевизията казаха…

– Че са ни взели деца ли?

– Не, ама искали да…

– Да, взеха ни деца! – спрях го на средата. И без това нямаше какво повече смислено да каже. – И в Норвегия, и в Швеция, и във Франция, Испания, Италия, Щатите, Канада… Чак в Австралия. Една камара ни взеха. За да работят там и да живеят нормално, без да слушат какви глупости се говорят по телевизията. Ти на колко си Киро?

– Наближавам четиресе‘ и три.

– Колко деца имаш? – опитах се въпросът ми да е толкова императивен, колкото си беше и в действителност.

– Нямам деца, много добре знаеш – той се объркваше все повече, което ми даде още повече мотивация да го притисна до стената.

– И какво те плашат норвежците в такъв случай? Какво биха могли да ти вземат?

– А на другите…

– Да си чул някой норвежец да е взел българско дете, което не е във фертилна възраст? И то на работа, не да го вземе от тях като злите тролове от митологията им скандинавска?

– Ама и във вестниците пишеше… – продължи да упорства той.

– Децата на тия, които имат деца, бягат на запад само, за да търсят по-добър живот – не му позволих да продължи. – А такива като политиците ни ги гонят с забутват на терминала с крадливите си дирници и папите, дето ги благославят да строят срутващи се пътища. Същите са като теб. Дали лъжеш на карти или крадеш милиони си е все тая. Като веднъж станеш паразит много трудно можеш да се откажеш. Обикновено е за цял живот.

– Но те искат да не си бием децата и да не ги определяме „момиче-момче“… – Киро Слепока определено губеше душевно равновесие, а и се опитваше да излезе от темата за отявлената му агресия спрямо пияната ми личност, проявена в играта ни на карти предишната вечер.

– Аз моите си ги бия, когато преслушат – отвърнах спокойно. Очевидно бях спечелил спора и можех да си играя с глуповатите му емоции. – Пък и Надя си я наричам Надя, а Веселин – Веселин. До момента нито един норвежец не е дошъл да ми ги вземе. За сметка на това идваха от Общината да ме питат за кого ще гласувам на европейските избори и да ме подсетят, че ако сбъркам бюлетината, нищо чудно да се върнат и да има някой и друг акт за овчарника ми.

– И мен ме посетиха – прокара пръсти през вече оределите си къдрици Киро. – С номер **, иначе солени глоби за кукурузените ми ниви. Ама това не променя нещата! Норвежците са голяма пасмина.

– Пасмина си ти, дето ме излъга, че имаш четиресе‘ снощи – излязох си, без да поздравя и добавих. – Пасмината е другаде, не на север от Балтийско море, ако и там да си има гнилоч…

---

Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

ot-chitateli-013.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...