Диви дол - актуално, Емисеа 11

Емисия на Вела Тропоската

radiotochka 11

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим единаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Днеска се не очертава да е студ. Коги одих издзаранка да дадем зоб на добитъко, се тръпеше. Верно, щипеше по обрàзете, ама не е като да каеш, че е за умирачка. А и пак си беше със слънце. Коги нема мъгла и ветър, мръзлицата се тръпи. Пак да ви обнадеждим, тва е послегньио напън на зима сезон 2018-2019-а. Нема и една недея и сичко приключи.

После ше ни почнат пролетните дъждове, летните жеги и бурите есенеска. Живото се връти околовръс. Само ние, уж най-ентелегентнете на свето не мое да го сфанеме. Катеричките знаат коги да си наплънат хралупите с лешници, мечките се намаат като сумисти и си легнат, невестулките се скутат, влъците излазат само у хронично гладуванье, а ние сме се утурачили у прогнозата за времето.

Спорт:

Дечоро от маалата покрай Кметството се излизгали из домаска си и забегнали на Варена вода да фръгат пьоски камичоци и да праат жабки по виро. Добре, ама оно като си миничък пишлегар и не моеш да осмислиш, че на заледена вода нема кък да напраиш жабка с камик, нещо не се получава. Разбрали се да земат по три камика. Секи един от тех отрипнал от ледо, ама само по еднъж. Така че резултато е равен. Ако беа викнали Беър Грилс щеше да се опраи по-добре. Он от жаби разбира млого, тва е доказано на министерско ниво.

Из живото:

Вако Поро е забелезан да сменя цигли на покриво си по никое време. Ама така е, като се не сетиш да си подготвиш къщата за зимаска, преди да се застуди. Фанал е наиите на северната стреха и е очовечил малко от малко положенеето, па пролецка ше го видиме ше му е дошел ли акъл или па ше чека снего да му извръне домо.

Обещах и ше изплъним кво съм казала. Братан Чворо го докопах на пътеката поди Топилата и немаше кък да ми не отговори на въпросете, ако и да ми се боторнячеше кък само он си мое. Да, купил е дваесетина декара за ореи да сади. Да, по европейски проект е станало сичко тва. Ама колко и да го разпитвах, нищо не щея да кае къде ше я връши таа работа. Цел день одим и се чудим. Толко големо место на едно, незасадено с нищо, има само на Проглобеди рът, ама знаа ли човек?

Ваня Шугавата твръди, че при последньото си оденье до Градо дочула на пазаро разговор, къде я навел на мисълта, че на Доналд Тръмп импийчмънто му е у кръпа връзан. Нещо бил оплел коньите покрай таа мрежа с бодлива тел, къде сака да дига с Мексико и сакали да го съдат, оти клатушка само руси източноевропейки, а никогиж не е улатал у нег… афроамериканка. Я ше одим у среда у Градо, та ше се позаслушам, ако чуем нещо, ше има ли импийчмънт, нема ли да има, обезателно ше ви каем, немате грижи. Тва е от съществено значенее за Диви дол, се пак сме част от глобалната колаборацеа, да го еба.

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още за Диви дол, знаете къде да четете - у книгите на Торлака "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде". Те ги те: МАГАЗИН.

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04
Диви дол - актуално / Емисеа 05
Диви дол - актуално/Емисеа 06
Диви дол - актуално/ Емисеа 07
Диви дол - актуално/Емисеа 08
Диви дол - актуално/Емисеа 09
Диви дол - актуално/Емисеа 10

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв. Така цялата Северозападна поредица (трилогията + "Херакъл от Диви дол") става 55 лв. вместо 58 лв.
  •     Шестте книги: Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар" може да вземете за 80 лв. вместо за 88 лв.

     ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

rosen-manchev.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...