Някои размисли за позитановската борба с демографската криза

Нека да пропуснем велелепните изказания на премиера в оставка и дясната му ръка физкултурник, с които за пореден път се опитват да ни вменят вина и да ни убедят, че си живеем отлично, колкото и да ни се струва, че не е така.  Да не се занимаваме и с голите снимки на директора, за когото подозираме, че е добър специалист, попаднал в капана на кризата  на средната възраст. Достатъчно се каза и за поредния поръчков участък от магистрала „Хемус“, оная схема ни е до болка позната. И президентът каза каквото трябваше, а дяволите зачетоха Евангелието на когото както му изнася. Смях през сълзи…

Затова си позволявам да предложа да обърнем внимание на коминтерновския вариант за майка на нацията. Тоест, на новата стопанка на летящата чиния на Бузлуджа.

Няма спор, че в по-голямата част от обвиненията й спрямо сегашните властващи (в оставка) има доста сериозен резон. Трудно е да се отрече и че госпожа Нинова изглежда и артикулира доста по-добре, отколкото някои от предшествениците си на болшевишкия престол на „Позитано“ 20. Ходът й с предлагането на привидно външна за изключително компрометираната даже и в очите на бабичките Столетница фигура за президентския пост безспорно беше смела и „хвана дикиш“, както се казва в някои региони на страната. С любезната подкрепа на г-н Борисов и кандидат майката на нацията.

Но, сега… Да започваме предизборна кампания, като се заявяваме като социално отговорни, при положение, че всички „пролетарии“, водачи на партията ни са отдавна преяли до козирките на окичените си с петолъчки каскети… Да твърдим, че ще се борим с демографската криза… Всъщност, нека спрем дотук, тъй като въпросната демографска криза е несъмнено най-големият проблем на България, напук на корупцията, беззаконието и инертната външна, вътрешна, икономическа, образователна, социална, здравна и каквато и да било друга политика.

Госпожа Нинова заявява готовност да спечели изборите (похвална решителност; както обичаме да казваме „по-зле няма накъде“), но онзи изпразнен от съдържание лозунг в хибридната й война срещу другите глави на една и съща ламя за преборването с демографската криза би бил наистина трогателен, ако не е проява на зловеща демагогия. Няма да се преборите с драстичното намаляване на населението, госпожо Нинова, и го знаете отлично. Не само вие, но и колегите ви от другите партии, които по един или друг начин са се докоснали до властта през последните 27 години. Няма да го направите просто, защото не го искате.

Сега действащите български политици не сте такива хора. Вие сте по плямпането на празни приказки и показните демонстрации, независимо дали ще поднасяте цветя в Правец или ще режете лентички тук и там. Имам ужасно много приятели и от двата пола във фертилна възраст и стряскащо голям процент от тях нямат деца (като съзнателен избор, без да имат репродуктивни проблеми) или създават и отглеждат поколението си в чужбина.

Не го правят, защото така им е скимнало, а именно заради работата на вас, политиците. Заради корупцията, беззаконието, алъш-веришите на най-високо ниво, битовата престъпност на най-ниско, тромавата икономика, за която голяма вина носи още по-тромавата бюрократична машина, безумно многото усилия, за да постигнеш дори и най-минималните резултати.

Демографска криза не се решава с приказки, госпожо Нинова. Колко пъти БСП беше на власт след Десети, а вие бяхте част от ръководството му (след резкия ви завой от синьо в червено) през последните десетилетия? Доста години изкарахте в Народното събрание, освен това. Неизменно.

На базата на делата ви, лично вашите, тези на партията ви и онези на цялата политическа класа, можем да направим „обосновано предположение“, че решението на демографската криза според българските държавни мъже и жени се свежда до поголовно клатене на „негово величество избирателя“. Нима има нормален човек, способен да повярва, че който и да е представител на сегашната ни политическа класа би направил каквото и да било за да се пребори с демографската криза?

За да се случи това трябва импулс. Хората трябва да повярват в институциите и да се почувстват сигурни за бъдещето си и за бъдещето на евентуалното си поколение. Българските политици ни докарахте дотам, че да закърнее и един от най-първичните ни инстинкти – този за продължаването на поколението. И нито Нинова, нито Борисов, Каракачанов или Карадайъ ще променят нещо, защото едно е царицата майка, а съвсем друго – търтеят. Трябват пчели, които да работят, а не жужащи оси. На пръв поглед си приличат, ама е достатъчно да те ужилят няколко пъти, за да започнеш да ги разпознаваш. Безпогрешно. Благодаря за вниманието!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-0001-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...