Стига толкова сливи за смет!

Полицаите отново искат повишение на заплатите. Както винаги, гледните точки са поне две и редовият данъкоплатец силно се гневи на тези им претенции. А виновниците за така създалата се ситуация по стар свой обичай седят отстрани и доволно потриват ръце, защото на тях отново ще им се размине и кучетата ще се сдавят помежду си, вместо да удавят вълка.

Редовият данъкоплатец пропуска нещо много съществено. А именно дереджето на редовия полицай. Каквото и да си говорим, голяма част от служителите на реда, които са на улицата не гледат на кое капанче да се приютят или под коя сянка да чакат да мине смяната. Те всеки ден излизат от домовете си с ясната идея, че може и да не се приберат при семействата и близките си.

Пропуска се и нещо друго, не по-малко важно. Редовият полицай е дефицитен. Макар в системата да работят около 44 000 души, на улицата, по селата, в патрулните коли, са само 13 000. И става все по-зле, защото в последните години системата очевидно се явява доста неприятно местенце за професионално развитие и не предлага такива привилегии, каквито ни се струва, като гледаме отстрани. Фактите говорят сами по себе си – за нула време 5 000 служители на МВР напуснаха, а тежестта върху останалите се увеличава – извънредни смени, стрес, умора… И нескритата ненавист на обществото.

„Нищо не вършат, а искат увеличение на заплатите. Тая лакомия няма край!“. Това общо взето е мнението на редовия българин, а, признавам си, до голяма степен се припокрива и с моето. У народа остава впечатлението, че е оставен на самоопазване.

Има стотици села, в които е напълно ясно кои са хората, обиращи къщи през ден, изнасилващи възрастни жени веднъж месечно и рано или късно убиващи някого за три-четири лева. В градовете, дори и в големите, всеки квартален клюкар ще ви разясни надълго и нашироко, кой е тарторът на местните разпространители на дрога, рекетьори и сутеньори. Готов съм да се да се хвана на бас, че в България няма нормален човек, който да не е ставал свидетел на сцена ала „И кво праиме сега…“ с главно действащо лице служител на Пътна полиция…

Примери могат да се дадат стотици в защита както на едната, така и на другата теза. Трябва да си луд, за да рискуваш ежедневно живота си и да заставаш на пътя на могъщата в България мафия за някакви си 800 (примерно) лева месечно. И би могло да се открие известна логика, ако след време изневериш на клетвата си пред народа и потърсиш варианти да увеличиш доходите си по „оня“ начин. И много го правят, всички знаем.

Никаква логика не може да се открие обаче в друг аспект на поведението на недоволните от заплатите си служители на реда. Мълчат дружно, все едно са сключили омерта. Ами да, няма как да очаквате друго отношение от страна на обществото, докато не извадите на показ истинските проблеми на системата, а само искате още и още пари. Ако ви е страх от уволнение и си затваряте очите за очевадното, редовите граждани няма как да ви подкрепят.

Нима не виждате, че бюрокрацията на МВР е раздута до колосални размери? Нима сте слепи за това, че поне половината от нея е съставена от папконосци и политически назначения без никакво реално КПД? Нима не осъзнавате, че именно там се въртят далаверите с многократно завишените цени, които Министерството плаща за на практика всичко, което купува – от бензин до автомобили и от тоалетна хартия до компютри? И по този начин се източват милиони от бюджета му, които иначе биха могли да бъдат използвани за увеличение на заплатите ви? Нима не схващате, че протестите ви трябва да са именно срещу тези мъртви, крадливи душици, а не за средства от бюджета на страната?

Ако не сте наясно с това, значи познавате системата по-зле от всеки редови, логично мислещ български гражданин. Сметката е много проста – ако полицаите нарекат нещата с истинските им имена, народът ще застане на тяхна страна, защото и на него му е писнало от корупция, мафия, битова престъпност и чадъри, опънати над определени „личности“. А срещу такъв съюз никой управляващ няма как да не отстъпи, та ако ще да си скъса гъза да търси опорни точки. Ако всичко е ясно и изнесено на масата, няма как да има тън-мън…

Като се ореже гнилото от администрацията, ще има и повече пари за заплати, без да се създава допълнително напрежение между служителите на реда и гражданите. Освен това ще има възможност за назначаване на повече редови полицаи, което ще облекчи работата на всички, а и ще бъде постигнато това, което българският народ чака от МВР. Ефективност и резултати.

Без разпознаване и изобличаване на пороците на системата, без мощното й реформиране, без доказателства, че МВР се е отърсило от търтеите и корупцията, за какви увеличения става въпрос? Достатъчно наливахме и наливаме в бездънни каци и слушаме гръмки приказки. Хората не искат да им се изнасят нагласени доклади за борбата с престъпността. Те виждат всичко с очите си. Виждат какво е сега, няма да пропуснат да забележат, ако има промяна в положителен смисъл, защото в момента в България властва законът на джунглата. И МВР е също толкова виновно за това състояние на нещата, колкото и съдебната система или политиците…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

petar-petrov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...