За Динковците, бЕлото и рушветите. С лИбоФФ

Ей, нема по-благодатна работа у наше село от тва да пишеш по общественозначими теми, значи! Разните драскачи по другите държави сънуват появата на някой хубав скандал като гладна кокошка – просо, а ние сме затънали в тях до шия и е достатъчно просто да си изберем нещо напосоки, за да спретнем един приличен текст, под който гордо да се мъдри името ни.

Кой знае защо от изобилието на маТРиал за писане си направих асоциация с една градска легенда, дето съм я чул за пръв път преди около две десетилетия, когато все още бях юноша бледен. Някакъв американски милионер попаднал не знам си по какъв повод и начин у нас. Посрещачите му почнали да се оплакват колко сме бедни и да искат съвети как да цъфнем и вържем. След няколко дена янкито казал със загадъчна усмивка, че в България парите са по земята и е достатъчно да се наведеш и да си ги вземеш. Та, нямам представа как се сетих за кеша след като се замислих за писане, те двете са почти несъвместими, ама нали всичко рано или късно опирало до пари, та може и заради това да е…

Ето, да вземем например все по-разрастващото се (или поне все по-набиращото медийна популярност) народно опълчение на Динковците. Някои ще кажат, че там не може и да става дума за финансови интереси, а иде реч за чисто родолюбие, ама едно просто вникване под повърхността на този типично български феномен с лекота би оборил подобна теза. Щеше ли да я има динковизацията на определена специфична прослойка от българското общество, ако не беше Мамона? Едва ли, едва ли…

Ако никой не беше бъркал в кацата с милионите и оградата по границата беше читава? Ако живата сила на пазителите на териториалната ни цялост беше така разположена, че птиче да не може да прехвръкне? А то какво стана? Пишман бежанците плащат луди пари на трафиканти и минават в българско само за да могат динконаторите да ги натръшкат и навържат със свински опашки. После да обърнат джобовете на плячката си наопаки, да се снимат с нея пред услужливите камери и готово! Всеки по веригата е завъртял прилична сума, пък и други, нематериални дивиденти. Без бежанците, разбира се.

А, както се оказа, за клонингите на Динко джобенето на мигранти не е основен доход.  Те са блюстители на реда по границата само в свободното си време. Иначе повечето от тях си имат други доходоносни занимания. Вярно, наказуеми в страни с върховенство на закона, но в България само повод за лепване на някой цветущ прякор, с който да се фукат по заведенията. Злите езици дори твърдят, че съчетавали граничарството с наркотрафик. Така ли е, не знам. Що се отнася до властта, тя си затваря очите услужливо и май търси начин да впрегне Динковците в политическа кариера. Няма да е за пръв път.

Като заговорихме за незаконни занимания и заведения, се сетих и за още една гореща тема от тия дни. Полицията хванала хора от персонала на „култова“ дискотека в Студентски град да продава дрога на отбрани люде. Медиите нищят пикантни подробности. Имало стаичка, в която ВИП-овете можели да с поръчат приповдигнатото настроение под формата на бЕл прах. Всичко хубаво, окошарили дилърите. Ще видим докога, но поне за момента нещата изглеждат обнадеждаващо. Единствено обаче, ако сме расли на Луната. Защото всеки човек в България, дето познава поне бегло нощния живот, много добре знае, че почти няма заведение без сепарета за „отбрани“ гости, в които се продават не само наркотици, а и секс. Така е от години. Собствениците си плащат където трябва, за да „работят“ на спокойствие. Полицията прави по някоя показна акция от време на време. Срещу точно определени заведения, чиито собственик е забравил за ангажиментите си или има друго прегрешение.

Наркотиците са лошо нещо, поне така съм чул. Ако в някоя нормална страна известна бизнес дама с апетити да става президентша беше съобщила на всеослушание, че с мъжа й са дали милиони за рушвети, хората щяха да си помислят, че е взела наркотици. Тежки при това. Прокуратурата пък би разнищила случая на всички съставни конци. У нас обаче никой не си и помисля подобно нещо. Всички вярваме на госпожа Банева, защото знаем, че без пачки под масата в родния бизнес трудно се пробива. И не гледаме очаквателно Прокуратурата, тъй като сме свикнали, че от нея можем да чакаме или лошо, или нищо.

Та така… Благодатна ни е средата. Теми за писане колкото искаш. И която и да подхванеш, стигаш все до едно. Мамона е заменил закона. Ако се кланяш на него, вместо да си в затвора можеш да си и патрЕот, и ВИП, и президент. Защо не и едновременно, невъзможни неща няма…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-0001-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...