Май ще имаме сделка

borisov oresharski

Някои твърдят, че способността да докосваме върховете на палеца и малкия си пръст показвала, че сме homo sapiens, а не примати. Други са на мнение, че моралът е единственото, което отличава хората от животните. Трети пък казват, че терминът sapiens (умен, мъдър, паметлив - от латински; бел. авт.) ни прави човеци, защото помним и се поучаваме от грешките си. Дали?

Ако имаме предвид българските политици, да, те са homo sapiens, определено помнят. Замисляйки се за нас, редовите избиратели обаче... ‘айде да не цитирам Славейков старши докрай „Не народ, а...”.

То не бяха „Танковете да дойдат!”, „За Бога, братя, не купувайте!”, „Ония ни изнесоха житото, затова сме в хиперинфлация”, „Не на НАТО!”, „800 дни и ще се оправим (ще ви оправя)”, „Около всяка партия има обръчи от фирми”, „Ако четете това, значи Елена е паднала някъде по пътя”.

Схеми 3/5/8, водни огледала, калинки, постни пици, велики инфраструктурни проекти, забиващи малкия и средния бизнес в дъното като пирон в кисело мляко (стандарт „Стара планина”). Помним ли? Сигурно си мислим, че помним, но на практика не е така. Защото избираме същите, които ни мачкат бавно, но методично. И им даваме право да продължават да го правят.

Помните ли как Сергей Станишев разнищваше Царя, за да спечели изборите през 2005 година? Помните ли с кого се коалира след това (освен с кръвния враг на комунизма, „дисидента” Ахмед Демир Доган)? Помните ли как изведнъж се замазаха всички обвинения срещу Сакскобурггота и Милен Велчев, които откраднаха и преструктурираха ‘де що имаше гори, резиденции и външни дългове?

Помните ли как четири години по-късно (една прашинка във Вселената, но агонизиращо много време за нас, обикновените простосмъртни) Бойко Борисов самоотвержено разконспирираше блудствата на Тройната коалиция? Помните ли как Сокола, рекордьор по агентурни имена, взел тлъст хонорар за консултациите си около строежа на Водното огледало, което споменахме по-горе, беше погнат от правителството „Борисов”? Помните ли какъв беше резултатът?

Никакъв. Всички уж помним, че ни крадат, дерибействат и издевателстват върху нас, съдбата и бъдещето ни, но като дърти мазохисти продължаваме да носим шибаната бюлетина, която оформя характера ни. Боят оформя характера, ако някой не е чел древни съветски мислители и педагози.

И ще ни бият пак, ако не си спомним и не стиснем зъби и юмруци. Видяхме грозното лице на политиците си, нека им покажем и нашето. Станишев (чрез Орешарски) разкри ли „корупционните практики” на предишното правителство? Разкри двама-трима „нарушители” от средното ниво на администрацията. За нас толкова, за тях - баницата. Гръмките обещания за пореден път потънаха.

Помните ли контекста на това, за което говорих преди няколко абзаца? Дано помните! Сергей е компрометиран, губи вече n-ти избори и кабинентът „Орешарски” е лебедовата му песен. Бойко има толкова кирливи ризи, че Царя пред него нито е обикалял казината, нито е вземал неща, които не му принадлежат, нито е казвал „Когато му дойде времето”.... Сякаш никой не помни (помним ли!?) охраняването на Тато, силовите групировки, кметството на София (не е България!) и т.н.

Има обаче кръгове от политически подлизурковци, които ще застанат начело на тези две партии. Помните ли!? Политическите подлизурковци са водещата сила в нашата страна през последните 68 лета. Другата година може и да направим стойка 69. Но уникална (нали сме дали и ний нещо на света!?), такава, при която доставяме удоволствие (я сексуално, я друго) на управляващите ни, защото Станишев и Борисов си заминават.

Първият е политически труп, разчитащ на вече залиняващите кръгове в БСП. Р. Овч., адашът му Петков и Седефчов чакат търпеливо. И ще поставят свой човек на оня, розовия паметник на Съветската армия.

Борисов пък не иска да влиза в затвора. Ако не помним, няма и да го направи. Заедно с Цецо, Искра и оня с постните пици, че се гнуся да му напиша името. Не иска зад решетките, защото не може да спортува по час и половина гол до кръста, както се хвали, че го прави сега. И неколкократно предлага подкрепа на правителството „Орешарски”, ако... Помните ли? И между редовете се съгласява на избори през май месец.

Ако не помните, предсрочните избори ще бъдат най-рано през май. Май, май, ще имаме сделка. И нова безпринципна коалиция. Този път между ГЕРБ (дали с лидер Томислав Дончев?) и БСП (дали с лидер Жельо Бойчев?). Защото моделът на мафио-ДС-олигархията трябва да остане.

А вие мислите ли, че това е правилният вариант за развитието на България? Помните ли? Помнете, защото омагьосаният кръг на мутродемокрация няма да си тръгне сам!

Септември трябва да е нашият май, май месец на тези, които помнят...

Стоян Николов-Торлака


Статията е публикувана в OffNews

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

b-004.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...