Стокхолмски синдром ни друса под пилоните!

kontraprotest

Контрапротест на пилоните пред Националния дворец на културата. Пилоните пред Националния дворец на културата. Националният дворец на културата...

Може и да звучи малко като налудничаво обратно броене, но не е точно такова. Това си е чиста машина на времето. Строежът на Националния дворец на културата е завършен през 1981-а – тогава, когато България празнува 1300-ната годишнина от създаването си. Не случайно, разбира се... В годината, в която започва десетилетието на окончателната победа на комунизма. Така поне твърдят бащите на народа в изказванията си на този и онзи Пленум на ЦК на БКП.

И знаете ли, старите поговорки май не са измислени току-така. Като кажеш една лъжа стотина пъти, тя като че ли наистина се превръща в (полу)истина. Заветите на Политбюро са пуснали корени. Като черна магия направо...

Комунизмът е построен в свидната ни рОдина и още как! Основната идея на комунизма от съветски тип е да проникне като раково образувание във всяка клетка на обществото. Да настрои всеки един индивид срещу най-близките му и да създаде „общност” от хора, които нямат нищо мило и драго, освен Партията. В нашия случай – партията Столетница и производните й.

 

Та, нима не помним заветите на онова време!? Героят комунист, предал баща си, който крие два вола, вместо да ги даде на ТКЗС-то; Ястребинчетата; Митко Палаузов и Матросов на амбразурата...

Всички саможертвени като древнохристиянски светци. Всички с поглед в светлото бъдеще. Няма да лъжа, ама хич – героите на ранното ми детство. Тогава, когато бях между пет и десет и хиляди учителки и роднини ми пълнеха главата с тези сценарии, на които дори и Хичкок може да завиди.

 

Контрапротест. ЦК на БКП. Хичкок. България. Лятото на 2013-а

За десетина години моята глава не успя да се напълни с манифестации, сгради, в които има повече стомана, отколкото в Айфеловата кула (разбирай НДК бел. авт.) и марксизо-ленинизъм. Оттогава, за щастие, помня „цветно” само мекиците на баба и Дядо Мраз. Но, виж, има други хора, които си спомнят много повече от това време и са готови да ни бият с бастуните, защото не сме съгласни да оставим комунизма да си отживее.

Те са точно като извадени от сценарий на Хичкок. Зловещи подобия на себе си. Изпълнени с болка, която искат да споделят на принципа на оная отдавна забравена игра „Предай нататък”. Те са стари, грохнали, излъгани, но не се предават. През целия си съзнателен живот са учени, че моделът за подражание е Матросов. И инстинктивно застават на амбразурата... опа, на пилоните! В името на комунизЪма.

Контрапротест по изгрев, контрапротест по залез

По самата си същност начинът, по който те гласуват през последните 24 години, е контрапротест. Виждат, че поставят пред децата си следната дилема: бягай от България или тъни в мизерия като нас! Но продължават да гласуват така. Защото не искат децата и (вече) внуците им да живеят по-добре от тях. Нима Ястребинчетата са живели добре!? Нима синът на оня с двата вола е живял добре!? Нима те самите не са имали въжделения, които „доброто” старо ЦК на БКП не е осакатило!? Защо трябва тяхната младост да е унищожена, а на следващите поколения да не е!?

Те знаят, че вече не са в разцвета на силите си. Те осъзнават, че светът, които са градили под „вещото” ръководство на ЦК на БКП се е сгромолясал с адски гръм. Те са наясно, че не вземат достойни пенсии заради наглите кражби на строителите на комунизма. Сиреч, заради себе си и преклонената си глава пред „вождовете”. Но въпреки това мечтаят на пилоните над рехавия им контрапротест да се развее (и) червеният пряпорец със сърп и чук.

Мозъкът (той е един; мозъкът на победилия комунизъм) им е дотолкова промит, че ги прави доброволни заложници на промития им мозък. Наречете го ако искате тафтология; или пък „Параграф 22”; може би „Фермата на животните”.

Аз за по-лесно го наричам Стокхолмски синдром...

 

Стоян Николов-Торлака


Текстът е публикуван в OffNews

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

plamen-bardarski-katalunia.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...