We don't need another hero

mad max coronavirus

Гледали ли сте „Лудия Макс“? И да сте, и да не сте, няма как да не знаете песента на баба Тина. Жената с най-хубавите крака на света. Жена ми казва, че Лудия Макс е мъжът с най-хубавите очи на света. Кофти е. И за двама ни. От една страна, ти искаш мъжът ти да харесва най-много твоите от всички крака, а ти би се зарадвал жена ти да не поглежда чужди очи. Да, ама, не става.

Животът не е еднозначен и си върви накъдето си ще. Баба Тина Търнър пее, че всички деца били казали, че не искат нов герой. Децата не са идиоти, колкото и пъти на ден да повтарям тъкмо обратното. Никога не са били. Те усещат и разбират всичко по-ясно от нас. Поколение след поколение.

Те искат да се върнат на училище. Училището им е кошмар. Както на всяко нормално дете. Сега обаче си искат нормалния живот.

КороМката няма да ни срине. Нито семейството ни, нито цивилизацията. Къде-къде по-сериозни „пандемии“ не са успели. Чумата, холерата, тифът. Човечеството си го има.

Спазваме превантивни мерки и да го оставим да си върви по пътя, смешния вирус. Поне да беше опасен, а той слаба ракия. Може и да не му казваме „довиждане“. С мълчание и пренебрежение.  Макар вирусите обикновено да се връщат. Рано или късно.

КороМката ще си замине. Вярвам повече на всякакви световни вирусолози, отколкото на бръснатите глави, които правят брифинги по пет пъти на ден. Няколко месеца, няколко милиона жертви. Кофти. Но не съм Лудия Макс. Не мога да спася света.

Мога обаче да мисля. Воала! От ръкава изскача фармацевтичното зайче! То винаги е изненадващо и се появява като панацея, след като истерията стане достатъчно голяма, за да се продадат бройки за (поне) няколко десетки милиона долара.

Политическите системи не се справят не само в България. И това не е от днес. И икономическите не се справят. Ние сме си виновни, защото сме преситени лакоми задници. Искаме всичко, в името на което позволяваме да ни водят като кукли на конци.

Като шибана омагьосана въртележка е. Колкото повече имаме, толкова по-лакоми ставаме. И, в името на това, свикваме. И търпим.

В един момент се получава така, че сме зависими. Не от друго. От самите себе си и от безкрайното си желание за още.

КороМката няма да убие повечето от нас. Някой друг вирус най-вероятно ще го направи. След векове. Вирусите са примитивни. Имунната ни система също е такава, но недостатъчно, че да издържа до безкрай. Все някога ще рухне. Не днес. Не и утре, бъдете сигурни.

Много по вероятно е политиците, олигарсите, фармацевтите, медиите, да ни изтребят. Погледнете шибания нов свят. Имаме пари. Не мрънкайте! Можете да се храните достатъчно, да си позволявате почивки, ремонти, фонд „и аз съм човек“, значи имате пари. Никога не са достатъчно, знам.

Колко умрели от глад познавате? А, колко пукнали от зависимости, плюскане на нездравословни храни, наркомании, пиене, катастрофи, инфаркт, инсулт? Болестите на цивилизацията, които ще я сринат преди вирусите. Ще бачкам като скот, за да се прибера с пари в джоба. Ако кихна – антибиотик. И после „олеле, майко, защо нямам имунитет!?“. Не знам, не съм лекар. Друго обаче мисля, че знам.

Когато някой с пагони седне на стола и го дават по няколко пъти на ден, знай, че си обречен. Неминуемо. Ще излезем от домовете си след няколко месеца. Светът няма да е същият. Независимо от жертвите. КороМката е стоманена ръкавица в дланите на самозабравилите се.

COVID – 19 е заплаха, но не е страшилище. Страшното ще е, когато стотици милиони, свикнали на презадоволеност, излязат по улиците. Безработни и бедни.

Истерията с короМката е безпрецедентен експеримент от страна на ония, дето държат парите. И изпитание, за нас, дето не държим пачките, но имаме достатъчно, за да притежаваме приличен стандарт. Излизаш от зоната си на комфорт и буташ Бастилията.

Повечето от нас ще оживеят, но ще трябва да свикнат с по-нисък стандарт, с нов начин на живот и… децата не искат нов герой. Героите са в наличност. Само че са в хибернация. А Лудия Макс не беше.

Гледаше смело в очите на всяка опасност. Баба Тина пък ще има все така хубави крака и след короМката. Нищо че е на осемдесет.

Животът продължава. Само, ако е възможно, да не откачате. Много.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

БИКОВ БЕЗМИЛОСТНО РАЗОБЛИЧИ КОРУПЦИЯТА В ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ!

toma bikov

Нали обективността изисква да се анализират всички гледни точки, та седя и си мисля. Ами, ако депутатът от ГЕРБ Тома Биков е прав? Кой пък казва, че западните медии са неподкупни? Някой е извадил едни пачки от тайно нощно шкафче, занесъл ги е на „Шпигел“, „Политико“ и цялата там плеяда прехвалени и уважавани вестници и воала! Те ти, брате, цела кампания срещу ГЕРБ! Яростна, безочлива, безцеремонна и неблагодарна.

Прочети още...
 

Снимки

b-018.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...