РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗЍ. И СЕ ОБГАЗЍ

Понякога човек не знае дали да се смее или да реве. Може ли ти да си полицай и да не можеш да прецениш накъде духа вятърът? Че духа срещу БоЕко Три, това е ясно, но да разпиляваш протест срещу управлението на ГЕРБ със сълзотворен газ в собствените си очи. Е, т‘ва вече си е виц. Ама готов.

Че да разгонваш няколко десетки български данъкоплатци от пред Народното събрание е кретения и против всякакви демократични норми, едва ли има спор. Че докато висиш там, за да пазиш ония, дето ти дават на хранилката, едва ли има спор. Че си пазиш местенцето, за да стигнеш до двайсетина пенсии и после да си драпаш ташкента, едва ли има спор. Че ония десетина процента, от „системата“, които са влезли в нея с идеалистични подбуди и се опитват да спазват закона и да са в полза на обществото, страдат от поведението на повечето си „колеги“, едва ли има спор. Че баба Пенка от Долно Нагорнище може й вземат двата лева, да я изнасилват и да и запалят къщата, за да заличат следите, докато ти си се изпъчил на жълтите павета, едва ли има спор.

Тези неща обаче всички разсъждаващи хора в България ги знаят от доста време. Да не кажа от десетилетия. Системата обаче явно е стигнала дотам, че не само да не може да охранява гражданското (и селянското) общество, а и да е тотално неадекватна как да запази собствената си безопасност. За тези, които не знаят какво имам предвид, бих си позволил да уточня, че в събота пред Народното събрание група граждани (съвсем умишлено не искам да коментирам подбудите, мотивите и количеството им; уважавам всяка проява на законно изразяване на опозиция и няма изгледи това да се промени) се събрали да протестират. Срещу поредното правителство на ГЕРБ-ерската стабилност.

Признавам си, не съм бил там, така че ще си позволя да интерпретирам по разкази на очевидци и наративни източници. Тоест, ще се доверя на brothers in arms в битката срещу беззаконието, корупцията и целия Параграф 22, в който се е превърнала системата в Родината ни.

Казах, че нямам намерение да влизам в спор за данъкоплатците, нито пък да обяснявам защо баба Пенка маргиналите я пребиват, обират и изнасилват, докато девет от десет „служители“ на реда гледат да се скатаят и да докарат до пенсия, но съботната случка е непобедимо малоумна и няма как да се сдържа. Понякога определени акценти разкриват толкова ясно целия спектър, че не е нужно да влизаш в детайли. Поне така мисля. Дали съм прав, не знам. Само слушайте и всеки да съди за себе си.

Имало едно време един площад пред едно Народното събрание в една демократична и стабилна република. Там едни гадни хора, които искали да получат правата, обещавани им от десетилетия, се събрали да протестират. Добре, обаче стражарите били дори повече от апашите. Такава била и държавата. Горе-долу един човек издържал четири, и то ако нямал деца.

Въпреки че протестиращите били данъкоплатци, а Пожарникаря-слънце и неговите приближени били нарушили законите стотици, ако не и хиляди пъти, стражарите не отстъпвали. Яслата била хранилка, хранилката била люпилня, люпилнята била смисъл на битийното, битийното пък било смисъл на живота.

И стражарите решили да се отърват от досадните протестанти като ги подгонят със сълзотворен газ. Все пак събота е, защо да стоят и да пазят гражданския ред до не знам си колко часа, когато могат да се приберат вкъщи и да не мислят нито за баба Пенка в Горно Надолнище, нито за това, че правителството е една нагла, крадлива кочина? Та, сълзотворен газ е решението. А какъв е резултатът?

Приятен. Пълните професионалисти, които постоянно протестират за увеличение на заплатите си, които са два пъти повече, отколкото полицаите в 20 милионен Ню Йорк, но баба Пенка си я обират и изнасилват безнаказано, тръгнали да обгазяват, но обгазили сами себе си. Разбирате ли, мили деца? Това са хората, на които сме поверили сигурността си. Искаме, когато свършим работа и да имаме сигурност в домовете си. Искаме да не ни обират по улиците. Искаме като си платим данъците да притежаваме определена сигурност. Искаме правова държава. А какво получаваме срещу данъците си? Полицаи, които защитават престъпници и даже не могат да ги защитят, тъй като не знаят, че сълзотворен газ срещу вятъра е… Не знам на колко съм бил, когато се научих да не пикая срещу вЕтъра и да не ям жълт снЕг.

---

Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-016.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...