Видин бил по-беден от некви аборигене… Айде марш, бе!

VidinСпоред некви си Евростат там, къде се праат, че моат да сравняват несравнимото, ората от Северозападо живели по-зле, отколко туземците на остров Майот*. Тва е официална статистика, нема лъжа, нема измама. Само за протоколо ше поясним, че тоа бил най-големио от Коморските острове, пльоснат негде между Мадагаскар и Африка. Така пише у учебнико по географеа, я не съм одил там лично, а и немам намерение.

Ама некък обидно ми се виде само ако знаате! Майот бил с цел един процент по-напреде у стандарто си на живот у сравнение с Видин. За база е зет брутнио вътрешен продукт на глава от населението. Викам, че ми стана обидно, оти кък мое да се сравнява Северозападо с некъв тропически остров? Некой ше кае „те ги те тия, по-изпаднали са от африканцете“. Ама ако вникнеме у детайлите, ше видиме неколко съществени предимства на Майот пред Видин, дека Евростат си мирва за тех като пенсионер пред щанд за морски дарове. А и обратното, неколко критереа, къде никъв остров не мое да се мери с дунавскио град.

Като казах „морски дарове“ и те ти го те и пръвото големо предимство. Айде кажете ми, колко риба моеш да фанеш у Дунаво и колко – у Индийскио океан? Сега, некой да си не помисли, че подценявам таа бая голема бара, ама се пак майотанците или там, кък се викат, са бая напреде у тва отношение, сигурен съм. Оно кеф ти омари, кеф ти скариди, кеф ти акули, кеф ти скатове и кво ли още не…

Друго перо, къде Майот със сигурнус превъзхожда Видин по ньего, е туризмо. Я лично ядо пъти предпочитам да се разождам покрай Дунаво, да разглеждам Бабини Видини кули или да скитосвам из живописнио център на срацимировата столица, ама за съжаленее повечето ора повече наблегат на тва да си печат гъзерете на некой тропически плаж на брего на кристално чис океан.

Тва за цитрусови плодове, има ли кво да си приказваме? У Видин да сте виждали да растат банани? А кокосови ореи? Па на Майот растат като невиждали направо. И, мани другото, тия смрадове не плащат ни ток, ни вода, ни парно, оти сичко си нги е на готово. Най-много обаче ме дразни, че сравняват Майот с Видин зарди друго. Тоа остров бил френска отвъдморска територия, молим ви се! А Видин е отвъдпланинска територия на ония от жлътите павета.

Е, оно е ясно, че като се водиш франсе, па мое и да е само по документи, ше живееш по-богато, отколко назе у Северозападо. Ама майотанците са дотука с предимствата. Да си дръжат парите, ич и ни не требват!

Моат ли они летоска у жегата да си седнат на теферич по икиндия на некое корабче-ресторант, къде да ги дуане ладен ветрец? Моат ли да си пинат некоа гроздова ракийка, па после шише-две новоселска гъмза и да замезат с пресни попчета? Па да си поприказват благо-благо за геополитическата обстановка, времето и нивото на Дунав у сантиметри? Или па да си порадват окото със залезо нади заснеженио Миджур? Моат ли да се пофалат, че си имат мос до другио брег? Били ли са столица на Францеа?

Така че Евростат да си дръжи статистиките и да не ни занимава с тех, а майотанците да се чудат кво да си праат с високио жизнен стандарт. Ни за едните, ни за другите ми дреме. Има по-непреходни работи от единио процент жизнен стандарт. Айде, наздраве!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...
 

Снимки

veska-ivanova-herakal.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...