Диви дол актуално, Емисеа 17

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 14
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим семнаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето

Сумрачно е некво. Йоще йоздзарань. Чудим се накъде да фанем. Налево ли, надесно ли… Айде, ако знаате вие ми кажете. Лутам се из дворо като алтава. Две минути и полвиня ше станат вече. И я не знам кво дирим. Май вече ме докопва онаа деликатна възрас у женскио живот, ама нема кък да знам, не ми се е сючавало да го минувам досега, та само по симптомете, описани у БГ Мама съдим. Важното е, че времето е пошантавело, а я че съм пошантавела като ньего, си е мой проблем, драги сюшателе. 

Спорт

Самодейнио състав на Читалището се беше сбрал за тренировка. Да играат поврътулкята, нашто изконно торлашко оро, и да се почерпат по чаша чръвень отел. И, молим ви се да земат некви двама и да каат, че ше се заселват у Диви дол, ама сакали преди тва да се запишат у трупата за народни танце, оти немали тръпенее да научат традицеете и да се впишат у микрообшнуста ни. Ръководитело на танцовио състав, тоест я, им отврънала, че нема проблем. Щом имат желанее да се фащат заръки с назе и да почват.
Сега, че не сфанаа поврътулкята и ни смазаа ногьите от настъпванье, едно на ръка. Ама като свръшиаме криво-лево и тръгнааме да сбираме по лев и педесе, та да имаме неко лев за транспорт до Крадни брег, знаате, другата събота и недея нгьи е сбор, та сакаме да нгьи покаеме кво е да играеш оро, тиа извадиа некви карти. Казаа, че били данъчни инспекторе и ше ни глобеват, оти не сме си издали касови бележки. За лев и педесе на човек. А и ние сме самодейци, не ЕООД. По законь мое и да са прави и да ни отнесат по триесе стотинки на човек, ама нали знаате, че и Гьоко Гилгамешо е у самодейната ни трупа. Знаате го и коликав е сътвер. Я до тоа мумент не бех видвала кък човек носи двама човека за яките. Е видох. Видох и кък ги кара да си отворат вратите на колата, без да ги изпуща, а и кък ги фръга на седалките, а после затръшва съответните врати. Мое и да има последствеа зарди неправомерното си, спремо законодателство поведенее, ама ни изкефи. Сички си умреаме от смех. У чест на постъпката му шибнааме йоще една поврътулкя.

Из живото

- Новина у развитее. Детелин Арнаутино все пак е успел да сбере трима човека, та да построи чешмата. И са подкарали да копат. Стигнали са до негде, сега карат камичок от ония, плавените, къде по време на Римската импереа са останали покрай златоносната ни бара. Он не казува кои са сюжителете му, ама я като гледам кои липсват у кръчмата, ми е ясно баш кои участват у трудовио процес. Нема значенее, чест нгьи праи, оти създават нещо у таа дръжава, къде сичко все едно се срива.
- И накраю нещо юбопитно: Имало неква медуза, дека нема кък да умре. На практика е вечна. Ученете сметат, че живее на Земята поне от неколкостотин милиона години. Дели си клетките таа гад и си праи маа гащи из Средиземномореето и моретата покрай Японеа. Не става за яденье, не копа, не мое да ти изреже лозето, ни да ти фане маиите или да ти разбръка цимент за ремонт. Те така. Обикая си и никва файда от ньеа. Кръстили я били Turritopsis dohrnii. Ако ме питате кво значи на латински, ше запазим отговоро у тайна. Айде, че некви охлюве плъзнаа из градината, вие с медузи ше ме занимавате! Отодим да прекопам плужите с големата мотика.

С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската

---

Предишни емисии мое да прочетете ТУКА.

Още за Диви дол има и у "Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..." - книжлетата на Торлака. От ТУКА си ги земете с афтуграф.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв. 

 

Снимки

a-8.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...