Диви дол - актуално, Емисеа 19

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 18

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим осемнаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето

Тва вече не е зимаска. Я вече съм фрълила и дебели дреи, и юрганье, даже питах Фичо Сачо дали за десет лева ше ми помогне да изперем на Брани вир. Он каза, че ше си помисли, оти си имал ньещо си работа. Я знам ква му е работата, ама па мойта работа не е да се мешам у ньеговата работа. Да не съм некоа кюкарка, та да го предадем, че не излаза от кръчмата и е зает със самозаетус от специфичен сексуално-токсикологичен тип. Демек муа чикии и се налива до безобразее. Пепей ми на устата, не требваше да го съобщевам у емисеата, ама кък и да е. Минало-заминало.

Спорт

Я додек бех на командировка по Шопето е имало лека разпра по повод дали сливите у Рачова падина са на едно лице с известен произход или на друго лице с известен произход, чиито имена не щем да споменавам, оти съм на дръжавна сюжба и и двете лица с известен произход моат да ме уволнат като едното нищо. А я не ми се сака да се сючи тва. Съгласете се, че неколко десетилетеа у Читалището и накраю никва пенцеа си не е работа. Само ше каем, че си откръшили по неколко шамаре и после се сприятелили отново, оти имат сходни интересе.

Из живото

- Беги, у тва Шопе, нали ви викам, че немах емисеа неколко деня, оти одих там, е ебати лудницата. Тия улици, къде са у ремонт, са по-добре за оденье от ония, къде са вече ремонтираньи. Чудим се кък мое у Диви дол да се разождаш по-лесно, отколко по Графо, ама те. И да беха разкопали само Графо, айде, да си затвориме очите. Ама не. Накъде и да сврънеш, все таа работа е. Я се басирам, че ако беа зели като изплънител на проекто Киро Негоднио, да го е прикючил досъг поне ядо пъти и да го е напраил качествено, та да стои поне петнаесе годиньи, без да мръдне. Ама съм журналиска, така че требва да съм обективна, та ше си мирвам.
- Смелус у първо лице, единствено число. Рачко Подведенио не се замислил ни за миг, та да се окачи на връй плевнята на Катка Влаинята, та да свали петело ѝ. Тва се сючило у нема и четри часо издзаранка. Е, мое и пет и полвиня-шес да е било, ама все таа, ранечко. Кък се е окикерчил тамока, кво е дирил… Истореата млъчи за тва. Въпросо е, че нашио съсеянин Рачко Подведенио е проявил изкючитейна доблес, окикерчил се, копнал врабчето, оп, извиневам се, пернатото за врато, пернал го зади врато и оно, пернато, си паднало на врато поди плевнята.
- И накраю нещо юбопитно, кък създадоаме традицеа у нашта радеоточка: 
Ама нема да е юбопитно, оти оно тоа живот все така си връви. Я у лебарницата, я у хоремаго, я на пейката, я на работа, я готвиш, я праиш салата, я биеш дечоро… Затва ше замениме за конкретнио мументец юбопитната рубрика с анкета. Те, вижте сега:
Коги мислите, че е най-правилно да се жули пръвата рикиа за деньо:
А. Дзарань
Б. Къде десет часо издзаранкя
В. Еби се у дреата, ти ше ми кааш коги да пием!
P.S. У анкетата моат да участват и мужи и жèни, ама вторите да внимават с отговорете си, че мое и да се сючат некви работе, къде не са толерантни.
С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската
---
И кък стана другата традицеа: да не забраите, че за наше село повечко мое да откриете у книжлетата на Торлака „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. От ТУКА мое да си ги земете.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

a-2.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...