Диви дол - актуално, Емисеа 21

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 21

  •     Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! Имам удоволствеето да ви представим дваесе и пръва новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.
Времето

Я ше нгьи турим у дреата недокръпена на сички тия, къде мрънкят, че било прекалено топлечко. До оня деня мрънкяя, че снего бил на пръцайей, сега жега нгьи станало. Недоклесяце! Убаво си е времето, нищо му нема. Успех да насадим и арпаджико, а и чесъньо. Он, имам предвид вторио, е кък срещу грипни заболеванеа, така и, ако си го закачиш на венец нади вратата, да ти не улата вампирясал у вазе.

Иначе е топлечко. Посгреяяме кокаяцете. Тоа ветър йоз вчера бега. Къде отиде, ни знам, ни ме интересуйе.

Спорт

Тенис турниро таа годинь събра едвам двама учаснеце. Ефрем Беснио и Ефтим Циганьето. Вторио победи пръвио у епичен мач, завръшил шес четри, четри шес, а у тайбреко осемдесе, повтарам осемдесе и три на осемдесе и едно. Тиа дваминцата накраю не моеха да си стоат на ногьите. Доле, поди барата, на ливадата на бившио кмет Димчо Тенекето играа. Тва обаче не променя резултато. Ефтим победи, въпреки стотиците обиди от расиски арактер, къде се сипеа у врато му през целио мач.

Из живото
  •    Ваньо Падежо бил дочул от Лондонската стокова борса, че те сега баш е мументо да се земат акции на… абе, нема да каам на коя фирма. И зел. И уй! С извиненее, без извиненее, уй. Кък си били по два и педесе паунда, така се чекало да се дигнат над три, ама они паднали под един. Ваньо Падежо си е тъпанарин, вие го знаате не по-зле от мене, та продал наличностете си същио день и опа! Акцеете сега са по дванаесе паунда и триеесе и пет, там, кво беше, пенса, май нгьи беа стотинките. Честито, Ваньо! Честит ти падеж! Творителен.
  •    Магда Билкарката е намерила нади Горньо Пепеище около меджу деведесе и сто и дваесе булка гъби. Я не знам. Едно време никой немаше да кае за такова нещо, а щеше да си ги обере самечък, ама те. Не останаа ора и домакинствата са предимно едночленни. Та, зарди тва ше е. На кой му се кикерчи до Горньо Пепеище, има булки гъби. За булки не знам, ама гъби има.
  •    И накраю нещо юбопитно, кък създадоаме традицеа у нашта радеоточка:

Днешнята ни анкета има геуграфска насока:

P.S. У ньеа моат да участват и мужи, и жЕни, но не и дечор, че ше излезне млого по-скъпо.

На кой  курорт бихте отишли, та да оплакнете ташунгере и пундерняце:

А. Връшец
Б. Нареченски баньи
В. Слънчако

Гласувайте до дванаасе часо, ама да знаате, че вторио и третио отговор са автоматично блокирани от системата. Приятен день!

С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската

---

Повече информацеа за Диви дол – у книжлетата на Торлака „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. Те ТУКА са.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

svetlana-makedonska-heracal-nepublikuvana.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...