Диви дол - актуално, Емисеа 21

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 21

  •     Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! Имам удоволствеето да ви представим дваесе и пръва новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.
Времето

Я ше нгьи турим у дреата недокръпена на сички тия, къде мрънкят, че било прекалено топлечко. До оня деня мрънкяя, че снего бил на пръцайей, сега жега нгьи станало. Недоклесяце! Убаво си е времето, нищо му нема. Успех да насадим и арпаджико, а и чесъньо. Он, имам предвид вторио, е кък срещу грипни заболеванеа, така и, ако си го закачиш на венец нади вратата, да ти не улата вампирясал у вазе.

Иначе е топлечко. Посгреяяме кокаяцете. Тоа ветър йоз вчера бега. Къде отиде, ни знам, ни ме интересуйе.

Спорт

Тенис турниро таа годинь събра едвам двама учаснеце. Ефрем Беснио и Ефтим Циганьето. Вторио победи пръвио у епичен мач, завръшил шес четри, четри шес, а у тайбреко осемдесе, повтарам осемдесе и три на осемдесе и едно. Тиа дваминцата накраю не моеха да си стоат на ногьите. Доле, поди барата, на ливадата на бившио кмет Димчо Тенекето играа. Тва обаче не променя резултато. Ефтим победи, въпреки стотиците обиди от расиски арактер, къде се сипеа у врато му през целио мач.

Из живото
  •    Ваньо Падежо бил дочул от Лондонската стокова борса, че те сега баш е мументо да се земат акции на… абе, нема да каам на коя фирма. И зел. И уй! С извиненее, без извиненее, уй. Кък си били по два и педесе паунда, така се чекало да се дигнат над три, ама они паднали под един. Ваньо Падежо си е тъпанарин, вие го знаате не по-зле от мене, та продал наличностете си същио день и опа! Акцеете сега са по дванаесе паунда и триеесе и пет, там, кво беше, пенса, май нгьи беа стотинките. Честито, Ваньо! Честит ти падеж! Творителен.
  •    Магда Билкарката е намерила нади Горньо Пепеище около меджу деведесе и сто и дваесе булка гъби. Я не знам. Едно време никой немаше да кае за такова нещо, а щеше да си ги обере самечък, ама те. Не останаа ора и домакинствата са предимно едночленни. Та, зарди тва ше е. На кой му се кикерчи до Горньо Пепеище, има булки гъби. За булки не знам, ама гъби има.
  •    И накраю нещо юбопитно, кък създадоаме традицеа у нашта радеоточка:

Днешнята ни анкета има геуграфска насока:

P.S. У ньеа моат да участват и мужи, и жЕни, но не и дечор, че ше излезне млого по-скъпо.

На кой  курорт бихте отишли, та да оплакнете ташунгере и пундерняце:

А. Връшец
Б. Нареченски баньи
В. Слънчако

Гласувайте до дванаасе часо, ама да знаате, че вторио и третио отговор са автоматично блокирани от системата. Приятен день!

С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската

---

Повече информацеа за Диви дол – у книжлетата на Торлака „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. Те ТУКА са.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

Promo iv jord 2022

ПРИМОЦЕА

Имениците Данчо Мининката муфтечка и Ивайло черпат!

Примоцеата е следната: имате приател Йордан и сакате да не идете на именио му ден с празни ръце, значи му поръчвате "Херакъл от Диви дол", къде Данчо Мининката муфтечка повтара чутовните подвизе на Херкулес. Я па ви я надписвам, подписвам и пращам с 20% отстъпкя (за 12 вместо 15 лв.).

Имате приател Иван или Ивайло, и пак ви се не ще да му едете яденьето и да му пиете пиеньето за едното нищо. Поръчвате му двете части на "Иваил цар" и ви ги пущам с общо 15% отстъпкя (25 вместо 30 лв.), подписани и надписани, оно се знаа.

Имате приателе Ивановци и Йордановци, и сакате да ги зарадвате и едните и другите. За "Херакъл от Диви дол" и двете части на "Иваил цар" процентете не ми се сметат, ама ше ви ги дадем и трите у комплект за 35 лева вместо за 45. Алал да са ви!

Здрави и румени да сте, а яденьето и пиеньето на тоа свет нема да се свръшат, не забраяйте!


Важи до петък (7 януари) вкючително. Поръчките, направени до 3 часо следобед, изпращаме на същио ден

 

 

Снимки

ot-chitateli-016.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...