Диви дол - актуално, Емисеа 38

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 38

Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! Бих имàла удоволствеето да ви представим триесе и осма новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето

Бахти жегата, чудим се къде да се заврем вече. Скутала съм се меджу стелажете с кньигите и четем „Косачи“ на Елин Пелин, та да проумеем кво па толко ревнаха тиа зрелусници, че било трудно, като я го знам наизус, къде съм една проста селска библиотекарка, а посланеата на афтуру са толко бистри, че пъстърва мое да вирее у тех.

Спорт

Казаа, че днеска се решавала титлата у блъгарското пръвенство. „Лудогорец“ водили с една точка на некое от ЦСКА-тата, ама я, чесну да си признаам, си викам само за местнио ни отбор, така че ми е през дедовио.

Из живото

  • Отбелезваме дваесе и четвръти май. Сега, ако му каате День на славянската писменус, личну ше ви извием врато. Ние пишеме на кирилица, къде е създадена доста след Кирил и Методий от учениците нгьи на българска територия. Не на славянска, а на българска, разпространението ѝ е подкрепено от българските владетеле, българско духовенство, български книжовни школи. Тва, че после се е разпространила чък до Далечнио Изток не значи, че е славянска. Я питайте казахите, тюркмените, таджиките, монголците и чукчите дали са славяни.
    Та, айде да не умаловажаваме най-светлио български празник и най-големото ни достиженее у световната цивилизацеа, като с лека ръка го представяме като общо дело. Дедите ни са положили огромни усилеа да създадат, съхранат и разпространат тва писмо, къде съвсем неправилно наричаме „кирилица“, оти Кирил нема нищо общо, он е правил глаголицата и никви славянски народи немат пръст у тва дело. Та, честит ви най-светъл български празник, че пак се отплеснах!
  • Дочух на пейката до универсалнио магазин, че правителството на Северна Македония платило не знам си колко милиона денара (они така нгьи се викат парите) на онаа кобила Тереза Мей и на предишнио кръшлек, кък беше… Дейвид Камерън, та да организират брекзито и да изфрълат луничавите от Европейскио съюз, та да се получи паника у Брюксел и тамошните законотворци веднъга да приемат югозападната ни съседка, та да компенсират загубата у икономическо и демографско отношенее. Сега, я източниците си нема да издадем, оти се пак съм джурналис с доказано име и професионализъм, ама нещо ми се не види като ората. И брутнио вътрешен продукт, и населенеето на Северна Македония са горе-доле колко тиа на Бирмингам с предградеата. Та Северна Македония, Югозападна България ли е ше требва да попочека неколко петилетки за Европейски съюз. Ама тва е просто лично мненее, я съм длъжна да ви каем кво съм чула, па оттука натам…
  • И накраю нещо забавно. Рангел Сирището се напил на тараба у кръчмата на Ваня Шугавата и се дигнал да дръжи реч. Квинтесенцеата на къде триесеминутното му слово мое да се закючи у тва, че призовава сички партии и кандидате дека участват у изборете, да спечелат гласо му посредствум сто и педесе лева суха пара, дваеселитрова дамаджана със скоросмрътница барем педесе и пет градуса и концерт на Веселин Маринов на Долнята тутма. Иначе у изборнио день щел да си седи дом, да гледа телевизеа и да си драпа ташацете. Кво да ви каам… Мое и да се повтарам, ама прос човек и силен ветър спирка немат…

Вие бехте с Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още мъдрус от Диви дол мое да откриете у книжлетата на Торлака „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. Те тука са.
До дни чекаме и „Херакъл. От Диви дол“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

ot-chitateli-013.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...